Beleggers speculeren op olieprijs onder 30 dollar

Oliehandelaars speculeren op een verdere daling van de olieprijs onder 30 dollar per vat. Dat zou nog eens een bijkomende terugval betekenen van ruim 40 procent tegenover de huidige prijs. Sinds de piek van juli is de olieprijs al bijna gedeeld door drie gegaan.

(tijd) - Het optiecontract waarbij de eigenaar het recht heeft om in februari olie te verkopen aan 30 dollar, was eind vorige week het tweede meest verhandelde contract op de gronstoffenbeurs New York Mercantile Exchange (NYMEX).

De optiekopers rekenen erop dat ze in februari - het putje van de winter in het noordelijk halfrond, of daarvoor nog, olie onder 30 dollar kunnen kopen en dus forse winst kunnen halen uit het optiecontract. Andere beleggers zullen de optie niet kopen uit winstbejag, maar om de bestaande posities in de oliemarkt tegen een nog forsere terugval te verzekeren.

Veel optiehandelaars geloven duidelijk niet dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) er via productiedalingen in zal slagen de olieprijs te stutten. De OPEC zal op 29 november in de Egyptische hoofdstad Caïro vervroegd bijeenkomen om de productiequota nogmaals onder de loep te nemen. In oktober verlaagde het kartel de productie al eens met 1,5 miljoen vaten per dag.

‘De olieprijs hoeft niet onder 30 dollar te zakken om op deze optie winst te maken’, legt Ron Madden uit, een handelaar van Alaron Trading in Chicago. ‘Het is voldoend’ dat de olieprijs onder 50 of 40 dollar daalt. Dat zal de prijs van de optie al fors doen toenemen zodat de handelaar winst kan nemen.’

De Londense olieprijs tikte vorige week een meerjaarsdieptepunt van 50,6 dollar aan. Sinds de piek van midden juli (147,5 dollar) is de olieprijs bijna in drie gedeeld Vooral de vrees voor een diepe recessie speelt het zwarte goud parten.

CDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud