Beleggers storten zich op overnameprooien

De beurzen werden gisteren wereldwijd getrakteerd op talloze overnameberichten. Beleggers vonden doelwitten van de internet- tot de mijnsector. Biedingen op Reuters en EMI vuurden alle Europese media-aandelen aan. Het overnamegeweld deed de beurzen alweer pieken.

(tijd) Het bod van de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch op de uitgever van The Wall Street Journal dinsdag heeft een domino-effect in de mediasector.

De Britse muziekgroep EMI zei gisteren dat ze 'verschillende overnamevoorstellen' heeft ontvangen. EMI zou in het vizier zitten van durfkapitalisten. Dat zijn fondsen die zich voor het grootste deel financieren met geleend geld. Het aandeel spurtte prompt 8 procent hoger. Ook Reuters, de grootste leverancier van financiële informatie, moest een persbericht uitsturen nadat de beurswaarde van Reuters met een kwart was gestegen. De markt gelooft in een bod van sectorgenoot Thomson.

De overvloed aan cash op de balans van bedrijven en in de handen van investeerders zorgt voor een ongebreidelde overnamegolf. Sinds begin dit jaar werd in Europa voor 760 miljard euro aan deals bekendgemaakt, leren cijfers van Bloomberg. Daarmee is de Europese overnamemarkt goed op weg om het record van 2006 (1.200 miljard euro) te breken.

Durkapitalisten

De durfkapitalisten drukken steeds meer hun stempel op de overnamemarkt. Sinds begin dit jaar vertegenwoordigen ze liefst 16 procent van de overnames, tegen 11 procent over 2006. Twee fondsen verbeterden gisteren het bod van Imperial Tobacco Group op het Spaanse Altadis met 6 procent.

In de VS berichtten twee kranten over een toenadering van de softwaregigant Microsoft tot Yahoo! Hier is Google de aansteker: de groep krikte met de overname van DoubleClick zijn marktaandeel in internetadvertenties fors op. Verder circuleerden overnamegeruchten rond het handelsplatform ICAP en mijnbouwer BHP Billiton. Het overnamegeweld stuurde de Europese beurzen naar het hoogste peil in 6,5 jaar. De Bel20 steeg naar een record, maar de dagwinst was beperkt (+0,3%). Na 50 maanden onafgebroken beurshausse vrezen beleggers dat de overnamejagers te veel betalen. Fortis liet daarom 1 procent liggen.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud