"Belgen azen op pensioengeld van Nederland"

De Belgische overheid lokt Europese pensioenfondsen, waaronder Nederlandse, met lage solvabiliteitseisen naar eigen land. De Nederlandse Bank pleit voor een snelle harmonisatie van de eisen binnen de EU. Dat schrijft de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad maandag.

(belga) Sinds de implementatie van de Europese pensioenwet op 1 januari 2007 kunnen pensioenfondsen hun vermogen in alle lidstaten van de Europese Unie laten beheren. Het toezicht op de solvabiliteit, dat per land sterk verschilt, komt dan bij de lokale overheid te liggen. België voert volgens de Nederlandse zakenkrant sinds 1 januari een actieve campagne om buitenlands pensioengeld naar zich toe te trekken. Daarbij werkt het met folders, informatiecentra en 'roadshows', waar ook premier Guy Verhofstadt aan deelneemt, zo luidt het. "België opereert met de slagkracht van een onderneming", zo stelt een consultant.

De relatief zwakke Belgische toezichteisen zijn het speerpunt in deze campagne. Waar Nederlandse fondsen een minimale dekkingsgraad van 105 pct moeten hebben, komt dit vertaald naar Belgische eisen neer op een dekking van zo'n 70 pct. Er gelden ook lagere buffereisen. Ook eisen ten aanzien van goed bestuur, die in Nederland vanaf 2008 van kracht worden, zijn in België aanzienlijk lichter.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud