Belgen halen meer zwart geld terug

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) - Foto Belga ©BELGA

De Belgen hebben in 2009 bijna drie keer zoveel zwart geld teruggehaald als in 2008. Uit vrees voor gaten in het bankgeheim werd 224 miljoen euro aan ontdoken inkomsten aangegeven.

De terugkeer van zwart geld is de voorbije maanden in een stroomversnelling gekomen, zo schrijven de Corelio-kranten en Le Soir. Tot en met eind september 2009 was nog maar 88 miljoen euro zwart geld aangegeven. Drie maanden later staat de teller op 224 miljoen euro. Dat is bijna drie keer zoveel als de 81 miljoen euro die in 2008 werd opgebiecht, blijkt uit cijfers van minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Steeds meer Belgen biechten niet alleen de ontdoken belasting op hun interesten op, maar ook hun zwart verdiende beroepsinkomsten.

De gaten in het bankgeheim zijn de voornaamste reden waarom almaar meer fiscale zondaars tot inkeer komen. Iedereen schrok toen de Zwitserse bank UBS eind augustus 4.450 namen overmaakte aan de Verenigde Staten.

'België heeft de voorbije maanden heel wat akkoorden gesloten over de uitwisseling van bankgegevens', zegt fiscaal advocaat Luc Vanheeswijck .'Daar zitten ook Luxemburg en Zwitserland bij. Binnen- en buitenlandse bankiers maken trouwens steeds meer reclame voor onze fiscale regularisatie en waarschuwen om niet te wachten tot het laatste moment.'

In totaal werden vorig jaar 786 regularisatiedossiers ingediend, tegen 484 het jaar voordien.

Sinds de regularisatiemogelijkheid in 2006 in het leven werd geroepen, werd al bijna 755 miljoen euro aan ontdoken inkomsten aangegeven. In 2006 werden 1.630 regularisatiedossiers ingediend, een record. Die waren goed voor een totaal bedrag van 335 miljoen euro.

Er stroomt niet alleen zwart geld terug naar ons land, er is ook zwart geld dat wegstroomt. Zo haalden Nederlandse zwartspaarders vorig jaar zowat 340 miljoen euro terug uit België.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud