België bereid tot bijdrage aan Europese lening

België is bereid zijn deel van de Europese inspanning te leveren indien het noodlijdende Griekenland om financiële steun zou verzoeken. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) dinsdag bevestigd. De steun zou geboden worden in de vorm van bilaterale leningen. België zou in dat geval zo'n 3,5 procent van de inspanning moeten leveren.

(belga) - Maandagavond werd op een beraad van de ministers van Financiën van de zestien eurolanden duidelijk dat eventuele steun aan Griekenland de vorm van gecoördineerde bilaterale leningen zou aannemen. De eurolanden zouden participeren op basis van hun relatieve gewicht in de Europese Centrale Bank.

Voor België betekent dat een inspanning van 3,5 procent. Er circuleren bedragen van 20 miljard euro. Reynders wil vooralsnog echter niet speculeren over de omvang van een interventie, die zou plaatsvinden via de schatkist, de Openbare Participatie -en Investeringsmaatschappij of andere openbare pistes.

Reynders vroeg alvast aan de Europese Commissie om rekening te houden met de eventuele impact op de Belgische openbare financiën. Een bilaterale lening heeft immers een impact op de staatsschuld. Dat zou niet het geval zijn indien er voor een Europese piste met staatswaarborgen van de lidstaten was gekozen.

Vooral Duitsland kantte zich echter tegen een systeem met staatswaarborgen. "Daarvoor zullen in Duitsland politieke redenen bestaan, maar wie blijft pleiten voor een Europees IMF moet op een bepaald moment ook over waarborgen praten", zo verwees Reynders naar de recente pleidooien van zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schauble.

De Belgische vicepremier is op langere termijn gewonnen voor de oprichting van een nieuw filiaal van de Europese Investeringsbank, die zou kunnen tussenkomen met waarborgen van de lidstaten. De Europese Commissie zou in zo'n systeem een versterkte toezichthoudende rol krijgen en de voorwaarden voor een interventie moeten vastleggen.

In afwachting van structurele oplossingen rijst de vraag tegen welke rente de eurolanden eventuele leningen zouden verstrekken aan Griekenland. Op de markt moeten de Grieken tegenwoordig tot zes procent ophoesten. De prijszetting zou de praktijken van het IMF weerspiegelen. "Het moet de Grieken in ieder geval aanmoedigen om zo snel mogelijk opnieuw tegen marktvoorwaarden te lenen", zei Reynders. Zo zou België volgens hem misschien nog een goede investering kunnen doen.

Het zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie die uiteindelijk de politieke beslissing nemen over de noodzaak van een interventie. Hun permanente voorzitter Herman Van Rompuy woonde maandag de debatten bij, maar hij hield zich afzijdig.

Griekenland heeft tot dusver geen verzoek om financiële steun ingediend. De Europeanen hopen dat de besparingen van de socialistische regering zullen volstaan om het begrotingstekort dit jaar met vier procent in te dijken en de financiële geloofwaardigheid van Athene te herstellen. Griekenland moet tegen midden mei zo'n 20 miljard euro vinden om schulden af te betalen en tekorten op te vullen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud