België is aantrekkelijk voor Chinese investeerders

België lijkt in trek te zijn bij Chinese bedrijven die willen investeren in het buitenland. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd bij 90 grote Chinese bedrijven door advocatenbureau Loyens. België staat naast Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië in de top 5 van landen die Chinese investeerders het meest appreciëren.

(belga) Volgens de enquête lijkt de Chinese bedrijfswereld meer geneigd uit te breiden in Europa (60 procent) dan in de VS (43 procent) of in Azië (29 procent). Binnen Europa gaat de voorkeur uit naar Nederland en Duitsland (22 procent), gevolgd door Frankrijk (18 procent) en de tandem België-Luxemburg (16 procent). Italië (12 procent) en Groot-Brittannië (11 procent) vervolledigen de groep.

Volgens advocaat Roel Nieuwdorp lonkt China naar buitenlandse markten om de eigen productie in omloop te brengen, gezien de te zwakke koopkracht van de Chinezen zelf. Steeds meer lijken Chinese bedrijven bereid een lokale partner te zoeken om een betere toegang te krijgen tot de markt.

Voor 44 procent van de Chinese ondervraagden blijft de juridische en politieke context een obstakel voor buitenlandse investeringen. Andere problemen die vaak aangehaald worden zijn de culturele verschillen (11 procent), de bureaucratie en de houding van de overheid ten aanzien van China (7 procent). Volgens advocatenbureau Loyens zijn België, Nederland en Luxemburg voor China een ideale pilootmarkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud