Advertentie

'België riskeert ratingverlaging'

België dreigt door een nieuwe reddingsoperatie voor de banksector zijn gunstige 'AA+'-rating op de financiële markten kwijt te spelen. Als de kredietrating wordt verlaagd, dan kunnen de kosten voor het aangaan van nieuwe leningen stijgen.

(tijd) - Dat schrijft De Morgen woensdag.

De schrik voor een ratingverlaging zit er bij de Belgische overheid goed in nadat Spanje eerder deze week zijn kredietrating naar beneden zag gaan. Kredietbeoordelaar Standard&Poor's (S&P) verlaagde maandag de rating van Spanje van 'AAA', de hoogst mogelijke beoordeling, naar 'AA+', een stapje lager.

Mogelijk kent Spanje door de economische crisis problemen met de terugbetaling van zijn schulden, zegt S&P. Eerder kreeg ook Griekenland af te rekenen met een ratingverlaging. Portugal, Ierland en Italië worden getipt als volgende 'slachtoffers' van de ratingagentschappen.

En daarna zou het wel eens de beurt kunnen zijn aan België, zegt Ivan Van de Cloot in de krant. 'Als de ratings van Ierland, Portugal en Italië neerwaarts zijn herzien, zullen alle ogen op België zijn gericht', aldus de hoofdeconoom van het Itinera Institute, een onafhankelijke denktank.

Als gevolg van de economische crisis gaat de Belgische begroting diep in het rood. Het is wachten tot in 2012 voordat er opnieuw sprake is van een evenwicht.

Voor het eerst in jaren zit ook de staatsschuld opnieuw in de lift. Die stijging is onder meer het gevolg van de miljardensteun van de Belgische overheid aan de banksector. Nieuwe reddingsoperaties kunnen de schuldenlast verder doen oplopen. Bij de overheid is men dan ook beducht voor het gevaar van een ratingverlaging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud