Advertentie

Belgie springt naar tweede plaats op Europese competitiviteitsladder

België is na Zweden het best op weg om de vooropgestelde Europese economische doelstellingen voor 2010, de zogenaamde Lissabondoelstellingen, te halen.

(belga) Ons land heeft vorig jaar een grote sprong gemaakt op de competitiviteitsladder, vooral dankzij de hoge kwalificatiegraad van de werknemers. Uit een studie van de verzekeringsgroep Allianz voor de Lisbon Council blijkt dat Zweden - net als in 2005 - op de bovenste trede staat. België is de opvallende tweede. Ons land springt daarmee maar liefst zeven plaatsen vooruit.

Onderaan hangen Italië en Frankrijk. Duitsland, de belangrijkste economische speler in de EU, staat op een zesde plaats.

De Allianz-studie geeft een positief beeld van de economische groei en werkgelegenheid in Europa. Uit de studie blijkt dat het Europa van de vijftien eind 2006 al 90 procent van de doelstellingen voor 2010 heeft gehaald. Eind 2005 was dat nog maar 73 procent.

In de Lissabonstrategie verbinden de Europese lidstaten zich ertoe om van Europa tegen 2010 de meest competitieve economie van de wereld te maken, met daarbij scherpe doelstellingen rond onderzoek en ontwikkeling, economische groei en werk. De studie vertrok van de negen voornaamste economische spelers in Europa (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zweden, Nederland en België) en toetste die landen aan zes economische factoren (groei bnp, productiviteit, werk, kwalificatie van werknemers, gezondheid overheidsfinanciën).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud