'België zit in slechte papieren'

Het vertrouwen in de wereldwijde economie is gedaald tot het laagste niveau in twintig jaar tijd. Dat blijkt uit een barometer van het Duitse instituut Ifo. Die index van het vertrouwen daalde in het vierde kwartaal tot 60 punten na 73,4 punten in het derde kwartaal. In enkele landen waaronder België is de economische situatie bijzonder ongunstig, zegt het onderzoeksinstituut donderdag.

(belga) - "Alle data wijzen op een globale recessie", luidt het bij Ifo. Het instituut voegt toe dat de verwachtingen voor de komende zes maanden globaal verslechterd zijn. De index uit zijn "World Economic Survey" werd bekomen na een bevraging van ongeveer duizend analisten uit 91 landen. Het vierde kwartaal van 2008 scoort ruim onder het gemiddelde op lange termijn van de index, 96,8 punten.

Volgens Ifo toont de afkoeling van de index aan dat deze keer niet enkel de belangrijke economische regio's zoals Noord-Amerika, West-Europa en Azië getroffen zijn, maar ook Centraal- en Oost-Europa, Rusland, Latijns-Amerika en Australië. Volgens Ifo verspreiden de gevolgen van de financiële crisis zich over heel de wereld.

Zeer ongunstig

Het instituut zegt dat vooral twee deelcomponenten van de index verantwoordelijk zijn voor de terugslag: de huidige situatie en de verwachtingen voor de komende zes maanden. Die zorgden voor weinig optimisme onder de bevraagde analisten.
Zo daalde in bijna alle Europese landen de barometer, waarbij voornamelijk het huidige economische klimaat zorgen baarde. Volgens Ifo is die vooral in België, Spanje, Italië en Ierland zeer ongunstig.

Volgens de enquête zijn de verwachtingen van de analisten voor de VS voor de komende zes maanden tegen de algemene trend in beter dan die voor het eerste halfjaar. Voor bijna alle deelregio's gaan de analisten uit van een daling van de inflatie de komende zes maanden. De analisten verwachten ook dat de centrale banken hun rentetarieven verder zullen verlagen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud