Belgisch ondernemersvertrouwen daalt fors

(tijd-nieuwslijn) - De indicator van het ondernemersvertrouwen in België is sterk achteruitgegaan in november. De indicator daalde van -0,3 in oktober tot -5,8 in november. Vooral in de handel en de verwerkende nijverheid verslechterde het ondernemersvertrouwen. Dat maakte de Nationale Bank van België dinsdag bekend.

Het cijfer voor de verwerkende nijverheid ging van -0,5 naar -6,6. Bij de handel daalde de indicator van -1,5 tot -9,8. In de bouwnijverheid bleef het cijfer stabiel op 2. In de dienstverlening aan de bedrijven, een sector die niet wordt meegenomen in de index halveerde de conjunctuurbarometer van 10,9 naar 5,1.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die door eliminatie van de extreme punten met enkele maanden vertraging de fundamentele tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft opwaarts gericht, ondanks een aarzeling in de handel. De indicator steeg van -1,5 in juni 2004 tot -1,1 in juli 2004.

Volgens de Nationale Bank komt de achteruitgang er vooral door het teruglopen van de buitenlandse vraag. De waarde van -5,8 is de op een na slechtste waarde van 2004, alleen in februari werd -5,9 bereikt.

Het Belgisch ondernemersvertrouwen is samen met de Duitse Ifo-indicator de belangrijkste conjunctuurvoorloper. Dat komt doordat België veel halffabrikaten produceert.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud