Belgisch ondernemersvertrouwen onveranderd in oktober

(tijd-nieuwslijn) - De indicator voor het ondernemersvertrouwen in België is in oktober stabiel gebleven. Net zoals in september kwam de indicator uit op -3. In de verwerkende nijverheid was er een vooruitgang, maar in de handel en de bouwnijverheid verzwakte het ondernemersvertrouwen in oktober. Dat heeft de Nationale Bank van België vrijdag bekendgemaakt.

Het cijfer voor de verwerkende nijverheid ging van -1,1 naar -0,5. Bij de handel daalde de indicator van 0,2 tot -1,5. In de bouwnijverheid was er een achteruitgang van 3,1 naar 2,0. In de dienstverlening aan de bedrijven, een sector die niet wordt meegenomen bij de berekening van de conjunctuurbarometer, steeg de indicator van 8,9 in september tot 10,9 in oktober.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die door eliminatie van de extreme punten met enkele maanden vertraging de fundamentele tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft opwaarts gericht, ondanks een aarzeling in de handel. De indicator steeg van -2,0 in mei 2004 tot -1,5 in juni 2004.

De stabilisering van het ondernemersvertrouwen in oktober volgt op een stijging in september en een forse daling in augustus. In juli bereikte de bruto-indicator met +2,3 het hoogste peil in vier jaar. Het Belgisch ondernemersvertrouwen is samen met de Duitse Ifo-indicator de belangrijkste conjunctuurvoorloper. Dat komt doordat Belgie veel halffabrikaten produceert.

Het gunstige conjunctuurklimaat van de voorgaande maanden in de verwerkende nijverheid vertaalt zich in een relatief hoge bezettingsgraad van het productievermogen, niettegenstaande een lichte daling tegenover het voorgaande kwartaal. De bezettingsgraad bedroeg 80,8 procent in oktober tegenover 81,4 procent in juli.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud