Belgisch ondernemersvertrouwen stijgt licht

Containers in de haven van Antwerpen (foto Belga) ©BELGA

Net als het vertrouwen van de consumenten, is ook het vertrouwen van de Belgische ondernemers in de economie in april licht gestegen. Dat blijkt uit de maandelijkse barometer van de Nationale Bank van België, die donderdag gepubliceerd werd.

(belga) - Het ondernemersvertrouwen kwam in april uit op -29,4, tegen -31,8 in maart.

Het ondernemersvertrouwen ging erop vooruit in de verwerkende nijverheid en in de dienstverlening aan bedrijven. In de handel en in de bouw is het conjunctuurklimaat daarentegen verslechterd.

De activiteit in de verwerkende nijverheid daalde wel verder tijdens het eerste kwartaal van 2009. De seizoengezuiverde bezettingsgraad van het productievermogen (of de mate waarin de beschikbare productiecapaciteit benut wordt, nvdr) daalde tot 70,1 procent in april, "een dieptepunt sinds 1980", aldus de NBB.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die met een vertraging van twee maanden de onderliggende tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft dalen, maar aan een lager tempo.

De methodologie voor de conjunctuurbarometer van het ondernemersvertrouwen is sinds deze maand gewijzigd. Zo is de sector "dienstverlening aan bedrijven", die tot nu buiten de brutocurve stond, er voortaan mee in opgenomen. De nieuwe indicator moet beter in staat zijn de werkelijke bbp-evolutie te voorspellen. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud