Belgische beursintroducties falen

©Lieven Van Assche

De Belgische bedrijven die sinds oktober 2006 naar de Brusselse beurs trokken, hebben sinds Nieuwjaar gemiddeld 21,4 procent verloren. Van de 25 westerse aandelenmarkten doen enkel Griekenland, Ierland en Denemarken het slechter. De positie van België wordt omlaag getrokken door de slechte prestaties van Nyrstar en Arseus.

(tijd) - België bengelt met een verlies van 21,4 procent als gewogen gemiddelde onderaan in de rangschikking van 25 westerse landen van het Amerikaanse financiële persagentschap Bloomberg. De Finse beursintroducties presteerden met een winst van gemiddeld 48 procent het best. Met een verlies van 31,8 procent scoorden de introducties op de beurs van Athene het slechtst.

De slechte prestatie van Brussel is te wijten aan twee aandelen: Nyrstar en Arseus. De zinkproducent Nyrstar zag zijn koers sinds de beursgang eind oktober 20 procent terugvallen. Arseus, een afsplitsing van Omega Pharma, ging sinds begin oktober 9,6 procent lager. Nyrstar en Arseus hebben samen een gewicht van 68 procent in Bloombergs IPO-index (Initial Public offerings) van de Brusselse beurs.

De Brusselse IPO-index telt negen aandelen die sinds oktober 2006 naar de beurs kwamen. Enkel IPO's die bij introductie een kapitalisatie van meer dan 50 miljoen euro hadden, zitten in de index. Van de negen Belgische IPO's zijn er amper drie (OncoMethylome Sciences, Montea en Transics) die sinds hun beursgang hoger noteren (kleine tabel).
De puike prestatie van Finland is vooral te danken aan Outotec, een producent van fabrieken en machines voor de verwerking van metalen en mineralen. Het aandeel steeg sinds zijn beursgang eind juni met 67 procent.

Windenergie

De Griekse beursintroducties leverden in 2007 de slechtste prestatie. Zo zakte de producent van windenergie Terna Energy sinds medio november 26,5 procent. De luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines daalde sinds de beursgang in juli 11,6 procent.

In 2007 gingen wereldwijd 1.739 bedrijven naar de beurs, een record. Zij haalden 255 miljard dollar (176 miljard euro) op. China is koploper met 227 beursintroducties, gevolgd door Australië (189) en de VS (178). De cijfers komen van consultant Ernst & Young.

 Carl Pansaerts
carl.pansaerts@tijd.be

 Foto: Lieven Van Assche

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud