Advertentie

Belgische consument somberst in vijf jaar

Het Belgische consumentenvertrouwen is in oktober gedaald naar het laagste peil sinds maart 2003. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank (NBB). 'De economische groeivertraging en de financiële crisis kelderen het vertrouwen', aldus een econoom. 'Dat bevestigt een recessiescenario voor de Belgische economie.'

(tijd) - 'De duidelijke neergang is ongetwijfeld het gevolg van de grote onzekerheid veroorzaakt door de financiële crisis en de vrees voor een economische recessie', schrijft de NBB in een persbericht.

De indicator voor het consumentenvertrouwen duikelde van -9 in september naar -17 deze maand. Elk van de vier samenstellende indicatoren voor het vertrouwen ging achteruit. Het consumentenvertrouwen voor oktober is het laagste sinds maart 2003. Toen kwam de indicator uit op -18.

De Belgische consument is vooral pessimistischer geworden over de toekomstige evolutie van de werkloosheid. Die indicator steeg van 21 in september naar 41 in oktober. Een stijging wijst hier op een minder gunstige ontwikkeling. Ook ten aanzien van hun toekomstige financiële situatie en hun spaarvermogen werden de Belgische gezinnen pessimistischer.

'De economische groeivertraging en de financiële crisis kelderen het vertrouwen', zegt ING-econoom Philippe Ledent. 'Dat bevestigt een recessiescenario voor de Belgische economie in het tweede halfjaar.' 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud