Advertentie

Belgische economie in 2009 in recessie

Guy Quaden, gouverneur van de Nationale Bank van België ©BELGA

België zal niet aan een recessie ontkomen. De economie zal in 2009 met naar schatting 0,2 procent krimpen. Dat heeft de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), Guy Quaden, maandag gezegd bij de zesmaandelijkse herziening van de economische vooruitzichten voor ons land.

(belga) - Volgens de definitie van een recessie als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, zal België in het eerste kwartaal van 2009 in recessie gaan. Zowel in het laatste kwartaal van dit jaar als het eerste van 2009 zou de economie krimpen. Nadien zou een "schuchter herstel" volgen.

Over heel 2009 zal de economie met naar schatting 0,2 procent krimpen, "vergelijkbaar met de laatste recessie, in 1993", aldus Quaden. Zes maanden geleden was de prognose voor 2009 nog een groei van 1,5 procent. In 2008 zal de groei van het bruto binnenlands product uitkomen op 1,4 procent.

De activiteitenvertraging heeft ook gevolgen voor de netto banencreatie. Terwijl er de voorbije jaren elk jaar gemiddeld meer dan 65.000 jobs werden gecreëerd, zouden er in december volgend jaar 8.000 banen minder zijn dan eind 2008. De werkloosheidsgraad zou tegen eind 2009 opnieuw boven 7 procent uitkomen.

Het begrotingstekort zal naar verwachting stijgen richting 2 procent van het bbp, "een niveau dat beter niet overschreden wordt", aldus Quaden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud