Advertentie

'Belgische economie krimpt volgend jaar met 0,5 procent'

De Belgische economie zal niet lang meer ontsnappen aan de neergang die in Europa en ook in de VS is ingezet. Volgens de bank KBC is er 80 procent kans dat België in 2009 in een recessie belandt.

(belga) - Ons land is al een tijdje een uitzondering. Begin volgend jaar blijkt allicht dat de economie in 2008 nog met 1,4 procent gegroeid is, een percentage waar heel wat andere landen in de eurozone alleen van kunnen dromen.

Maar de jongste maanden kelderen zowat alle indicatoren, zegt conjunctuurspecialist Bart Van Craeynest van KBC. Het "recessiemodel" van de bank geeft nu aan dat er 80 procent kans is dat de Belgische economie volgend jaar krimpt, wellicht met 0,5 procent. Eerder gaf het KBC-model pas zo'n grote kans op een recessie aan als de economie achteraf bekeken al aan het krimpen was.

Van Craeynest ging tot op heden voor 2009 uit van een nulgroei. De analist wijst erop dat zowel het ondernemers- als het consumentenvertrouwen in november teruggevallen is tot niveaus die niet meer werden gehaald sinds de recessies van begin de jaren '80 en '90.

Hoe diep de recessie zal snijden, hangt volgens Van Craeynest vooral af van het economische klimaat in de rest van de wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud