Belgische inflatie daalt verder in november

De inflatie in ons land is de voorbije maand afgenomen. De inflatie daalde van 4,72 procent naar 3,14 procent. Dat is het laagste peil sinds het begin van het jaar. De prijsdalingen voor benzine, diesel en huisbrandolie liggen aan de basis.

(tijd) - De consumptieprijsindex is gedaald met 0,67 punten en kwam uit op 111,49 punten.

  • Elektriciteit (+0,9%) werd voor de dertiende maand op rij duurder. Andere stijgers waren vlees (+0,6%) en horecabezoeken (+0,5%).
  • Voornaamste dalers waren de brandstofprijzen. Vakantiedorpen kenden, na de herfstvakantie in oktober, een prijsdaling van 23 procent en vers fruit werd 3 procent goedkoper door belangrijke prijsdalingen voor mandarijnen en appelen.


De gezondheidsindex, die onder meer gebruikt wordt om huur- en loonindexeringen te berekenen, daalde met 0,20 punt tot 111,09 punten. De prijzen van benzine en diesel worden in deze index niet opgenomen, vandaar de beperktere daling. Het rekenkundige gemiddelde van de laatste vier maanden bedraagt deze maand 111,10 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die vastgelegd is op 112,72 punten, is niet overschreden.

Kim Evenepoel

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud