Belgische lange rente daalt onder 4 procent

(tijd) - De Belgische langetermijnrente zakte gisteren voor het eerst sinds juli 2003 onder 4 procent. Het rendement op tienjarige staatsobligatie kwam 4 basispunten lager uit op 3,99 procent. Ook de Duitse lange rente eindigde 4 basispunten lager, op 3,91 procent.

De afbrokkelende rente is het gevolg van enkele tegenvallende macro-economische cijfers, die het pessimisme over de Europese economie aanwakkerden.

De Duitse ZEW-index daalde in oktober onverwacht sterk tot het laagste niveau sinds juni 2003. De index meet op regelmatige basis het vertrouwen van de beleggerswereld in de Duitse economie.

Ook in Frankrijk, totnogtoe een sterkhouder binnen de EMU-zone, lijkt de groei te stokken. In augustus viel de Franse industriële productie met 1,9 procent terug. Het Franse bureau voor de statistiek nuanceert wel dat de daling in grote mate het gevolg is van de autosector. De autoproductie daalde in augustus met 14 procent, als gevolg van de tijdelijke sluiting van een productielijn van Citroën. Verontrustend was de vervijfvoudiging van het handelstekort van Frankrijk, tot een record van 2,45 miljard euro in augustus.

De euro verzwakte door de zwakke cijfers tot 1,2320 dollar. De Europese aandelenmarkten verloren terrein door de dure euro en tegenvallende resultaten van Philips (-3,1%).

Siemens (-2,7%) ontkende geruchten als zou de engineeringgroep binnenkort een winstwaarschuwing geven. Carrefour (-0,4%) bevestigde nabeurs met een winstwaarschuwing wel eerdere geruchten in die zin. De Europese autosector stond onder druk door de vrees voor de impact van de forse klim van de staalprijzen. De Euro Stoxx verloor 1 procent, het vijfde verlies op rij. KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud