Belgische lonen stijgen volgend jaar sneller dan in buurlanden

De Belgische lonen stijgen in 2007 opnieuw sterker dan in de buurlanden. De Belg ziet zijn loon gemiddeld met 1,5 procent bovenop de inflatie toenemen. In Frankrijk is dat 1 procent en in Nederland 0,7 procent. De Duitsers zien hun lonen zelfs met 0,2 procent dalen.

(tijd) Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Mercer Human Resources.

De loonkloof tussen België en de buurlanden neemt volgend jaar dus verder toe. De gemiddelde stijging van het reële loon in onze drie buurlanden bedraagt volgend jaar 0,5 procent. België zit daar met 1,5 procent een flink eind boven. Dat ondermijnt onze concurrentiekracht. De Belgische lonen mogen volgens de zogenaamde loonnorm niet sneller stijgen dan het gemiddelde van de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland.

November

De resultaten van dit onderzoek zullen de gesprekken tussen vakbonden en de werkgevers er niet makkelijker op maken. In november moeten zij het eens zien te raken over een loonnorm voor de komende twee jaar.

De Belgische lonen stijgen volgend jaar met gemiddeld 3,5 procent: 2 procent inflatie plus 1,5 procent reële loonsverhoging. Met die 1,5 procent zit België boven het gemiddelde van 1,25 procent van de oude EU-lidstaten.

Van alle 25 EU-landen stijgt het reële loon in 2007 het sterkst in Letland (+6,8%). Van de 15 oude EU-landen boeken Ierland en Griekenland de grootste toename van het reële loon (+2%).

In Duitsland ligt de inflatie volgend jaar hoger dan de stijging van het loon. Daardoor daalt het reële loon met 0,2 procent. Dankzij een volgehouden loonmatiging slaagde Duitsland er de voorbije jaren in zijn concurrentiekracht flink op te krikken.

In Hongarije zakt het reële loon met 0,7 procent, de grootste daling van alle EU-landen.

CP

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud