Belgische woningmarkt blijft gezond

© /Hollandse Hoogte

Hoewel de economische verwachtingen vandaag minder gunstig zijn dan een jaar geleden, blijft de woningmarkt in België gezond. Ondanks de kredietcrisis die in de zomer in de VS losbarstte, vragen de gezinnen opnieuw meer woonkredieten aan. De prijsstijgingen van huizen en woningen zijn ondertussen gematigd.

De vraag naar woonkredieten is in het derde kwartaal van 2007 voor het eerst in een jaar tijd toegenomen. Niet alleen het aantal hypothecaire kredieten dikte aan, weliswaar met iets minder dan 1 procent, maar ook het geleende bedrag.

De Belgen leenden voor een gemiddeld bedrag van 103.500 euro. Voor de eerste negen maanden van dit jaar was dat 102.000 euro. De hogere marktrente deed de vraag naar woonkredieten een jaar lang afzwakken, maar de markt lijkt zich te herstellen.

De voorbije maanden zijn de prijsstijgingen van woningen gestabiliseerd  op een gematigd niveau.  Een woning met drie slaapkamers kostte bij ERA, de marktleider bij de woningmakelaars,  in november 2007 211.000 euro (+6%).

Voor een appartement met twee slaapkamers steeg de prijs in een jaar tijd naar 154.000 euro (+3%).  In 2008 zouden de prijsstijgingen beperkt blijven tot 5 procent voor huizen en tot 2 procent voor appartementen. SaS/PLU

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud