Benzineprijs bereikt record van 1,484 euro

Een liter super 95-benzine kost vanaf vandaag 1,484 euro, een stijging met 3,5 eurocent of 2,4 procent. Dat is een record. De vorige piek, 1,452 euro per liter, dateert van 1 september 2005, in de onmiddellijke nasleep van de verwoestende orkaan Katrina.

(tijd) Sinds begin dit jaar is benzine 13 procent duurder geworden. Diesel kost 8 procent meer, huisbrandolie zelfs 18 procent. Diesel en huisbrandolie noteren wel onder hun record van september vorig jaar.

De prijzen aan de pomp reageren met enkele dagen vertraging op de hogere prijzen op de petroleummarkten. Een hogere prijs voor ruwe olie vertaalt zich met enige vertraging in een hogere prijs in Rotterdam, op de Europese markt voor afgewerkte olieproducten. De maximumprijzen voor benzine en diesel aan de pomp zijn een gemiddelde van de prijzen over de voorbije zeven dagen in Rotterdam.

Euro

Vrijdag bereikte de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie in Londen een recordprijs van 78,66 dollar, een derde meer dan de 59 dollar eind 2005. De recente verzwakking van de euro tempert wel de prijsstijging omgerekend in euro.

De olieprijs schommelde gisteren fors in reactie op de berichten uit het Midden-Oosten. Rond de middag tuimelde hij even met anderhalve dollar, na een bericht als zou het einde van het Israëlische offensief in Libanon 'een kwestie van dagen' zijn.

Het bericht kon slechts even de onrust over de escalatie van het geweld in het Midden-Oosten wegnemen. Want zowel Israël als de Libanese militie Hezbollah hielden het verschroeiende aanvalsritme van de voorbije dagen vol. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen gisteren zeker 35 Libanezen om. En Hezbollah schoot opnieuw raketten af op Israël. Tal van landen begonnen met de evacuatie van hun onderdanen uit Libanon.

Uiteindelijk sloot de olieprijs gisteren 1,8 procent lager op 75,86 dollar.

KVS

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud