Bernanke: 'groei onder voorbehoud, onredelijk hoge inflatie'

De Amerikaanse economie zal de komende kwartalen matig groeien, maar de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt werken onzekerheid in de hand. Dat zei Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, deze namiddag voor het Joint Economic Committee van het Amerikaans Congres. Bernanke zweeg over een eventuele wijziging van de rentevoet.

(tijd) Bernanke legde uit dat de economie in de VS in de komende kwartalen aan een gematigd tempo zal verdergroeien. Hij geeft wel toe dat de economische groei onzekerder geworden is door de gebeurtenissen van de voorbije weken. Vooral de recente correctie op de Amerikaanse huizenmarkt maakt het moeilijk om voorspellingen te doen en houdt risico's in, aldus Bernanke. Bernanke waarschuwde ook dat de problemen op de huizenmarkt zich nog kunnen uitbreiden, onder andere door de malaise in de sector van hypothecaire leningen.

De voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank benadrukte ook dat de inflatie op een 'onredelijk hoog niveau' blijft. Bernanke zei niets over een eventuele rentewijziging, wel blijft de strijd tegen de inflatie zijn eerste bekommernis. Beleggers leiden daaruit af dat een renteverlaging in Amerika nog niet voor morgen is.

De Amerikaanse economie vertoont al geruime tijd afkoelingsverschijnselen. Eerder deze week raakte bekend dat het aantal verkochte nieuwe huizen in februari gedaald was naar het laagste niveau in zeven jaar. Dinsdag werd een daling bekendgemaakt van het Amerikaans consumentenvertrouwen. Dat is wellicht te wijten aan de stijgende olieprijs, de aanslepende problemen op het gebied van de hypotheekleningen aan risicovollere partijen en de recente correctie op Wall Street.

De Dow Jones-index zakte na Bernankes toespraak verder weg. Rond 17.30 uur staat die op 12.290,90 punten, een daling van 0,8 procent.

Peter De Groote

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud