Bernanke hint op forse renteverlaging

©BLOOMBERG NEWS

De Federal Reserve acht verdere renteverlagingen wellicht noodzakelijk, 'in het licht van recente veranderingen in de vooruitzichten en de risico's voor groei'. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Fed, gezegd in een toespraak in Washington.

(betten) - 'We staan klaar om als het nodig is aanzienlijk extra maatregelen te nemen om de groei te ondersteunen en voldoende zekerheid te bieden tegen neerwaartse risico's', aldus Bernanke. De Fed maakt op 30 januari haar eerstvolgende rentebeslissing bekend. De meeste economen gaan nu uit van een renteverlaging van 25 basispunten naar 4,00%.

Sinds de start van het nieuwe jaar stapelen zorgwekkende berichten over de Amerikaanse economie zich op. Zo vertraagde de banengroei in december tot de kleinste stijging in meer dan vier jaar tijd. De werkloosheid schoot omhoog van 4,7% naar 5,0%, het hoogste percentage in twee jaar. Steeds meer economen zijn overtuigd van een naderende recessie in de Verenigde Staten. Sommigen menen zelfs dat die al is gearriveerd.

Bernanke geeft in zijn toespraak aan dat de vooruitzichten voor 2008 inderdaad zijn 'verslechterd'. Hij noemt het banenrapport van afgelopen week 'teleurstellend'. 'De neerwaartse risico's voor groei zijn uitgesprokener geworden', aldus de centrale bankier.

Huizen

'In het bijzonder lijkt de huizenvraag verder te zijn verzwakt, wat deels de aanhoudende problemen op de hypotheekmarkten weerspiegelt.' De Federal Reserve zal daarom vooral aandacht besteden aan ontwikkelingen op de huizenmarkt. Het stelsel van centrale banken wil voorkomen dat de huizencrisis overslaat op andere sectoren van de Amerikaanse economie.

Bernanke gaat er overigens niet van uit dat de economie in een recessie belandt. Vooral de volatiliteit van economische data, die vaak achteraf worden bijgesteld, maakt het moeilijk daarover te oordelen. 'Je kunt niet bepalen of er sprake is van een recessie tot ver na de gebeurtenis. De Fed voorspelt momenteel geen recessie, wij voorspellen een trage groei.'

Op Wall Street lijken beleggers zich geen raad te weten met de woorden van Bernanke. Na publicatie van de speech, om 18.15 uur, verwisselden de belangrijkste aandelenindices verliezen voor winsten. Inmiddels, omstreeks 19.45 uur, zakken ze weer weg. De Dow Jones-index staat nog 0,25% hoger op 12.767,50 punten. De S&P 500 verliest 0,05% op 1.408,41 en de Nasdaq daalt met 0,1% naar 0,25% naar 2.473,08.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud