Bernanke: 'Mogelijk extra kapitaalrondes nodig'

foto Reutersw ©REUTERS

Wanneer en hoe sterk de economie zal heropleven, zal afhangen van het antwoord dat overheden formuleren op de crisis. Dat heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke gezegd in een toespraak voor de Londense School of Economics. Bernanke liet ook verstaan dat de Federal Reserve nog 'krachtige instrumenten' in huis heeft om de crisis te lijf te gaan en zei dat er 'krachtige maatregelen' nodig zijn om het financieel systeem te stabiliseren.

(tijd) - 'De administratie die eraan komt en het Congres werken momenteel aan een pakket fiscale stimuli. Als dat uitgevoerd wordt, zal dat de economie een belangrijke boost geven. Maar er is meer nodig.'

'Fiscale ingrepen zullen niet voor een duurzaam herstel zorgen, tenzij er ook sterke maatregelen worden genomen om het financieel systeem te stabiliseren en te verstevigen', zei Bernanke. 'Extra kapitaalrondes en waarborgen zijn mogelijk nodig om de stabiliteit op de kredietmarkten te verzekeren en verder te normaliseren.'

Bernanke zegt dat er drie opties zijn om de crisis te bezweren:

  1. Het opkopen van slechte activa op bankbalansen met overheidsgeld. Dergelijke transacties waren voorzien in het oorspronkelijke plan-Paulson, maar het plan werd bijgestuurd door een escalatie van de financiële crisis. De miljarden uit het zogenaamde TARP-fonds van Paulson werden onder andere gebruikt om belangen te nemen in banken, om zo de financiële sector te herkapitaliseren.
  2. De overheid kan in ruil voor warrants of een bepaalde som geld beslissen om een deel van de verliezen op kredietportefeuilles te absorberen. Dat principe werd in december nog toegepast toen Citigroup opnieuw in de problemen kwam.
  3. De oprichting van een 'bad bank' of een vehikel dat de toxische activa wegplukt bij geplaagde banken, in ruil voor cash of een belang.
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud