Bernanke pleit voor behoud huidige regulering hefboomfondsen

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), ziet geen redenen om de huidige wettelijke omkadering van hefboomfondsen te verstrengen. Dit meldt het persagentschap Reuters op basis van een toespraak van Bernanke woensdag.

(tijd) Tijdens een toespraak aan de New York University Law School zei Bernanke dat de huidige reglementering 'beperkt' is, en dat het technisch mogelijk is om het gebruik van meer complexe risicomanagementtechnieken op te leggen. Bernanke vindt deze extra maatregelen echter niet nodig. Hij benadrukte dat het nemen van risico's eigen is aan hefboomfondsen. 'De gereglementeerde markt houdt het nemen van risico's, met zijn goede en slechte gevolgen, niet tegen. Zonder de hefboomfondsen zouden de sociale en economische voordelen van de fondsen, zoals voldoende marktliquiditeit, financiele en economische innovatie en de creatie van rijkdom grotendeels wegvallen.'

Volgens Bernanke controleren hefboomfondsen meer dan 1 biljoen euro aan kapitaal. De Fed-voorzitter is zich bewust van de risico's voor het financieel systeem. 'Indien een groot fonds door omstandigheden verplicht wordt om belangrijke posities van de hand te doen tegen eender welke prijs, zullen ook andere investeerders delen in de klappen. In de slechtst denkbare scenario's kunnen deze verliezen leiden tot een reeks faillissementen die het financieel systeem ernstige schade toebrengen,' aldus Bernanke. Volgens de Fed-voorzitter is het de taak van de investeerders, en in de eerste plaats de grote investeringsbanken, voldoende rekening te houden met de risico's en zich voldoende in te dekken.

Bernanke zei ook dat hij geen signalen heeft opgevangen als zouden Chinese en Japanse beleggers hun posities in Amerikaanse effecten en obligaties afbouwen, die deze landen door handel met de VS hebben opgebouwd. Het lijkt hem echter 'onwaarschijnlijk' dat China zijn posities in Amerikaanse waardepapieren, geschat op 750 miljard euro, 'eeuwig' zal behouden.

De uitspraken van Bernanke komen vlak voor een belangrijke topontmoeting tussen de ministers van Financien van de zeven rijkste landen (G7) die vrijdag plaatsvindt. Hoog op de agenda staat de rol van de hefboomfondsen, en de risico's en gevolgen voor het internationaal financieel en economisch systeem.

Laurent Willaert

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud