Bernanke: terrorisme en protectionisme bedreigen globalisering

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, sprak vrijdag in een speech op een academisch symposium in Jackson Hole, Wyoming, over de voordelen van globalisering en de 'ongeziene vooruitgang ervan die de armoede kan verminderen en de welvaart verhogen'. Bernanke wees geopolitieke spanningen en protectionisme aan als gevaren voor dit groeiproces.

(tijd) Hij zei niets over de Amerikaanse economie en het monetaire beleid van de Fed. Mogelijk laat de Fed-voorzitter meer in zijn kaarten kijken tijdens een toespraak die hij volgende week donderdag in zijn geboortestaat South Carolina geeft. Bernanke gaf voor het laatst begin juli toelichting bij het rentebeleid, bij de halfjaarlijkse doortocht in het Amerikaanse parlement.

'De opkomst van China, India en de voormalige sovjetrepublieken hebben tot gevolg dat steeds meer mensen, althans in theorie, deel uitmaken van een wereldwijde markt', zei Bernanke in zijn toespraak op de traditioneel jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse centrale bankiers in het vakantieoord Jackson Hole.

'De economische en technologische veranderingen zullen ongetwijfeld de afstanden tussen mensen verder verminderen, wat een verbetering van de productiviteit en de welvaart en een vermindering van de armoede in de wereld mogelijk maakt', zei hij. Volgens Bernanke werken protectionisme, terrorisme en spanningen in de internationale politiek als een rem op deze ontwikkelingen.

De openingstoespraak van Bernanke kadert in de traditionele tweedaagse zomerbijeenkomst van Amerikaanse centrale bankiers in het vakantieoord Jackson Hole, in de Rocky Mountains.

(photo: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud