Advertentie

Beurshandel loopt vast

©Photo News

Steeds meer Belgische aandelen zijn de facto niet meer verhandelbaar. Dat komt omdat de prijzen waartegen beleggers willen kopen en verkopen, te ver uiteen liggen. Bij een derde van de aandelen op Euronext Brussel is het verschil opgelopen tot minstens 5 procent. 'Grote beleggers zijn verantwoordelijk. Ze laten de kleine aandelen massaal links liggen', klinkt het bij experts.

(tijd) - Voor een vlotte handel op de beursvloer moeten de prijzen waartegen beleggers willen kopen (biedkoersen) en verkopen (laatkoersen), zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Op dit moment is dat enkel het geval voor de Bel20-aandelen. Daar bedraagt de gemiddelde 'spread' 0,23 procent.

Voor de andere aandelen op de Brusselse continumarkt is de spread opgelopen tot 2,5 procent. Dat is de grootste kloof tussen bied- en laatkoersen die de redactie over de voorbije tien jaar heeft opgemeten. Bekende bedrijven die tegen torenhoge spreads noteren, zijn Transics (navigatie voor vrachtwagens), Jensen (industriële wasmachines) en Systemat (IT-diensten). De prijsverschillen variëren er tussen 6 en 8 procent. De Tijd vond over heel Euronext Brussel zo'n vijftig aandelen waar de spread boven 5 procent uitkomt.

'De vastgelopen handel in niet-Bel20-aandelen heeft alles te maken met de voorkeur van pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsfondsen voor grote aandelen', zegt Marc Janssens, partner van Petercam. 'Grote beleggers beschouwen de beursklim van de voorbije twee weken als een tijdelijke rally. Ze willen snel weer kunnen uitstappen en dat kan tegenwoordig alleen bij de steraandelen. Bovendien krijgen fondsen te maken met forse uittredingen van klanten. Een fonds moet in zo'n geval in staat zijn de onderliggende aandelen snel te verkopen'.

Doordat professionele beleggers zich enkel nog op liquide aandelen richten, komen de kleinere aandelen in een vicieuze cirkel terecht. 'De particuliere beleggers kunnen die terugval van de handel niet opvangen. Ze staan trouwens weigerachtig om veel te kopen, omdat ze nog met veel verliezen zitten', vervolgt Janssens.

De beursexpert gelooft dat de interesse voor de kleinere aandelen zal hernemen. 'Het is wachten tot grote beleggers ook op de langere termijn vertrouwen krijgen in de toekomst.'

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud