Beursherstel lokt massa beleggers naar VFB-dag

(tijd/tijd-nieuwslijn) - Het forse beursherstel van de voorbije 2,5 jaar doet Belgen opnieuw warm lopen voor de beurs. De Dag van de Tips, de najaarshappening van de beleggersvereniging VFB, lokte de helft meer beleggers dan vorig jaar. 1.100 bezoekers zorgden voor de grootste toeloop sinds het topjaar 2000. Premier Guy Verhofstadt beloofde tegen mei 2006 een oplossing te vinden voor de dubbele belasting van Suez-dividenden.

1.100 beleggers zakten zaterdag af naar het Antwerpse Metropolis voor de Dag van de Tips, het najaarsevenement van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB). Dat is een toename met de helft in vergelijking met een jaar geleden, toen 728 beleggers opdaagden. Het is van 2000 geleden dat de Vlaamse beleggersvereniging nog op zo'n toeloop kon rekenen.

Het contrast met twee jaar geleden is groot. In september 2003, toen de beurzen pas uit het dal klauterden, daagden slechts 500 bezoekers op voor de Dag van de Tips. Het aantal bedrijven en beurshuizen dat een bezoekersstand huurt, is in twee jaar vertienvoudigd van 4 naar 40.

Premier Guy Verhofstadt gaf een toespraak naar aanleiding van de viering van 25 jaar VFB. Hij beloofde dat de regering tegen mei 2006 een oplossing heeft voor de dubbele belasting van Suez-dividenden. Nu int zowel de Franse als de Belgische fiscus 25 procent roerende voorheffing op de Suez-coupon. Daardoor houdt de Belgische belegger netto slechts 56 procent van zijn Suez-coupon over. Een mogelijkheid is volgens de premier de omgezette Electrabel-aandelen als 'Belgische' Suez-aandelen op Euronext Brussel te laten noteren. Een ander scenario is de herziening van het dubbelbelastingsverdrag tussen België en Frankrijk. 'Mei 2006 is de deadline', zei Verhofstadt, 'want dan keert Suez zijn eerstvolgende dividend uit.'

Nog een opgemerkte gast was Duco Sickinghe. De Telenet-topman kwam tussen de buitenlandse roadshows voor institutionele beleggers even langs op de VFB-dag, in een poging bij Belgische kleine beleggers de kritiek te weerleggen dat het telecom- en televisiebedrijf te duur naar de beurs trekt. 'De waardering die gebruikt is bij de overname van het Zwitserse Cablecom door Liberty Global komt met onze prijsvork overeen', merkte Sickinghe voor een eivolle zaal op. Hij hoopt dat Telenet in een niet al te euforisch klimaat naar de beurs trekt. 'Ik hoop dat eventuele excessen op de beurs niet afstralen op Telenet. Dat zou ook voor ons geen goede zaak zijn.' KVS/MaV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud