Beurswaakhond VS vraagt verloningsinformatie op over bestuurders 300 bedrijven

De Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) heeft driehonderd bedrijven aangeschreven en gedetailleerde informatie gevraagd over de verloning van hun bestuurders. Dat heeft The Wall Street Journal donderdagavond bericht.

(belga) De SEC vraagt naar detailinformatie die de bedrijven tot hiertoe als 'erg vertrouwelijk' bewaarden. Het handelt daarbij om bijvoorbeeld de renumeratiecriteria die gekoppeld zijn aan prestaties.

De brieven zijn vorige week door de SEC verzonden en veroorzaakten naar verluidt een golf van consternatie bij de betrokken concerns. Bij sommige groepen zijn spoedvergaderingen samengeroepen van hun verloningscomités. Andere bedrijven overwegen zelfs om zich te verenigen in hun protest. Het merendeel van de aangeschreven concerns hebben tot 21 september de tijd om te antwoorden.

Volgens The Wall Street Journal behoren onder meer Pfizer, Schering-Plough, Bristol-Myers Squibb, Prudential Financial, Coca-Cola, General Electric en American Express tot de geviseerde bedrijven.

In het geval van Pfizer heeft de SEC gevraagd de werkzaamheden te omschrijven van de onafhankelijke consultant die belast is met het onderzoek van de verloning. Verder heeft de SEC belangstelling voor de type referentiedocumentatie die aangewend wordt voor het bepalen van de beloningen.

Vorig jaar ontstond kritiek tegen de compensatie die werd toegekend aan Henry McKinnell, de ex-ceo van Pfizer. Op basis van informatie aan de SEC bleek hij aanspraak te maken op een pensioenvertrek van 82 miljoen dollar.

De brieven van de SEC vormen een eerste toepassing van de nieuwe transparantieregels over de lonen van bestuurders. Die regels werden vorig jaar goedgekeurd toen er grote ophef bestond over geantidateerde aandelenopties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud