Advertentie

Beurzen eindigen diep in het rood

De Europese aandelenmarkten zijn woensdag fors lager geëindigd. Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen van de problemen bij de Amerikaanse hypotheekverschaffers voor de financiële sector. Wall Street slaagde er daarentegen wel met winst de dag uit te gaan dankzij een sterke prestatie van de energie- en technologiewaarden.

(tijd) In Brussel sloot de Bel20 2,5 procent lager op 4.196,56 punten. Net als in de rest van Europa behoorden ook hier de financiële aandelen tot de grootste verliezers. KBC kreeg een klap van 4,6 procent op 85,85 euor, Fortis eindigde 3 procent lager op 30,69. Dexia moest een verlies van 2,3 procent slikken op 20,59 euro.

Ook de andere Europese aandelenmarkten leden verliezen van meer dan 2 procent. De DJ Stoxx50 daalde met 2,7 procent tot 3.508 punten. In Londen verloor de FTSE100-graadmeter 2,4 procent, terwijl de Franse CAC40 2,5 lager sloot.

Aanleiding tot de verliezen zijn de problemen van de Amerikaanse hypotheekverschaffers. Veel minder begoede klanten slagen er niet meer in om hun hypotheekschulden af te lossen. Uit cijfers die dinsdag bekend raakten blijkt dat in het vierde kwartaal van 2006 meer dan 13 procent van de woonkredieten in het 'subprime' segment niet werden terugbetaald, het hoogste peil in vier jaar. De vrees dat de problemen overwaaien naar andere segmenten in de financiële sector of de Amerikaanse economie aantasten, zorgt voor paniek.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn er woensdag na een volatiele sessie wel in geslaagd met winst af te sluiten. De Dow Jones sloot 0,5 procent hoger op 12.133,40 punten. De bredere S&P500 won 0,7 procent op 1.387,17 en de Nasdag steeg met 0,9 procent tot 2.371,74 punten. Wall Street had die winst vooral te danken aan de sterke prestatie van technolgiewaarden als Microsoft en aan de mooie winst van energiegroepen als Exxon Mobil.

In Tokio waren het woensdag opnieuw de grote exporteurs die flinke klappen te verwerken kregen wegens de problemen in de VS. Toyota verloor 3,2 procent, Sony 4,1 procent en Honda 3,5 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud