Beurzen herpakken zich na verliesweek

De Europese beurzen lijken zich te herstellen van de forse verliezen die ze vorige week moesten incasseren. Analisten menen dat de correctie van vorige week te fors is uitgevallen, en dat trekt heel wat koopjesjagers aan. Ook de Bel20 gaat hoger, met uitzondering van Agfa, dat een forse tik kent na teleurstellend nieuws.

(tijd) De verliezen van vorige week werden vooral ingegeven door de aanhoudende en groeiende bezorgdheid over de Amerikaanse subprime-hypotheekmarkt. Beleggers vreesden dat die problemen zouden doorsijpelen naar andere sectoren van de economie. Er werd vooral angstvallig uitgekeken naar de consumentenuitgaven in de VS.

De macrocijfers die vanmiddag bekendgemaakt werden bevestigen wat steeds meer analisten aangeven: de impact van die problemen blijkt minder zwaar uit te vallen dan aanvankelijk werd gevreesd. Zowel de core PCE deflator, die door de Fed gehanteerd wordt als voornaamste inflatie-indicator, als de persoonlijke bestedingen kwamen uit volgens consensus.

In Europa zijn vooral de mijnwaarden in trek. Die zijn doorgaans erg gevoelig aan marktschommelingen, en profiteren dan ook maximaal van het optimistische sentiment dat vandaag de beursvloeren beheerst.

Bij de financials gaat HSBC, de grootste Europese bank, 2,8 procent hoger tot 917,50 pence. Aviva, de grootste Britse verzekeraar, klimt 4 procent tot 685,38 pence. De Zwitserse zakenbank UBS doet er 3,1 procent bij tot 67,75 Zwitserse frank. Deutsche bank wint 4,6 procent tot 101,46 euro; evenveel als Royal Bank of Scotland, dat op 596,00 pence per aandeel noteert. Zij profiteren van de rust die terugkeert over de problemen op de Amerikaanse subprime-markt.

In Brussel heerst dezelfde optimistische stemming. Enige uitzondering is Agfa-Gevaert, dat stevig afgestraft wordt voor het slechte nieuws van vanochtend.

foto Paul van Riel/Hollandse Hoogte

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud