Beurzen wereldwijd in de lift

Op Euronext Brussel is de Bel20 mooi hoger gesloten, in lijn met de andere Europese indexen en ook met Wall Street. De Brusselse index zette zo, in volle resultatenstorm, het herstel na de kredietcrisis verder na de forse klim van donderdag. Intussen zei Fed-voorzitter Ben Bernanke dat hij zal 'doen wat nodig is' om ervoor te zorgen dat de negatieve effecten van de kredietcrisis op de Amerikaanse economie beperkt blijven.

(tijd) Hij zei dat in een toespraak tijdens het jaarlijkse symposium van het stelsel van centrale banken in Jackson Hole, Wyoming.

De Bel20 sloot 1,1 procent hoger op 4.350,83 punten, bij 18 stijgers en 1 daler. Omega Pharma ging net als donderdag op kop in de sterindex. De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen steeg 2,6 procent. Donderdag deed Omega Pharma er al 6,3 procent bij.

Suez steeg 1,5 procent tot 41,65 euro. De Franse regering zou maandag de fusie tussen de energiegroepen Suez en Gaz de France aankondigen.

Andere aandelen die reageerden op sterke halfjaarcijfers waren Jensen-Group, Tessenderlo en Sioen. Campine en Spadel behoorden tot de weinige negatieve uitschieters.

Elders in Europa wonnen Londen en Frankfurt respectievelijk 1,5 en 1,6 procent. In Parijs bedroeg de winst 1, 3 procent, in Amsterdam was dat 1 procent.

De DJ Stoxx50 ging 1,3 procent hoger tot 3.765,56 punten.

Op Wall Street sloot de Dow Jones 0,9 procent hoger en steeg de S&P500 met 1,1 procent. De beleggers trokken zich op aan geruststellende woorden van president George Bush en Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Bernanke liet tijdens het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve weten dat hij zal 'doen wat nodig is' om ervoor te zorgen dat de negatieve effecten van de kredietcrisis op de Amerikaanse economie beperkt blijven. Hij hintte niet expliciet op een renteverlaging in september, maar zijn woorden werden toch gunstig onthaald.

President Bush maakte plannen bekend waarmee hij huiseigenaren wil helpen die door de 'subprime'-hypotheekcrisis in de problemen zijn geraakt. Hij wil zo voorkomen dat huizenbezitters met een risicovolle hypotheek gedwongen worden hun woning te verkopen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud