Beurzen zetten herstel in

De Europese aandelenmarkten zijn er woensdag na een aarzelende start in geslaagd te herstellen van de opdoffer van dinsdag. Betere kwartaalcijfers zorgden voor de trendommekeer op de beurzen. Ook Euronext Brussel wist met wisnt af te sluiten.

(tijd) De Bel20 eindigde 0,6 procent hoger op 4.213,06 punten. Sterkste stijger was de materiaaltechnologiegroep Umicore, dat na zijn terugval van gisteren kon profiteren van een positief rapport van beurshuis Merrill Lynch. Het aandeel steeg met 2,9 procent tot 164,02 euro.

De energiegroep Suez, die donderdag met halfjaarresultaten op de proppen komt, boekte een winst van 1,5 procent op 38,92. De Franse zakenkrant Les Echos schreef woensdag dat de Franse overheid pas groen licht wil geven voor de fusie met het staatsgasbedrijf Gaz de France als Suez bereid is zijn milieu-activiteiten af te stoten. De koerswinst van Suez was ook goed nieuws voor holding GBL, dat een belang van 9,5 procent aanhoudt in de energiegroep. De investeringsmaatschappij van miljardair Albert Frère steeg met 1,2 procent tot 83,85 euro. NPM, de andere Frère-holding, eindigde 0,7 procent hoger op 50,89 euro.

Op de brede markt stond IBt in de schijnwerpers met een winst van 7,5 procent op 8,44 euro. Het Waalse farmabedrijf maakte dinsdagavond bekend dat de Food and Drug Administration het Optiseed, een implantaat van IBt-makelijk voor de behandeling van prostaatkanker, van de zogenaamde warning list haalde. Dit is het nieuws waar beleggers al maanden op zaten te wachten. Optiseed moet voor het bedrijf uit Seneffe de kaskraker voor de komende jaren worden. IBt kan het product nu op volle schaal lanceren in de VS waardoor de verkopen in een stroomversnelling zullen komen. 'Optiseed is de belangrijkste motor achter de door ons verwachte omzetgroei van 40 procent in 2007', reageert een analist. 'Deze melding van de FDA is commercieel zeer belangrijk', reageert topman Francois Blondel.

Ook de Europese aandelenmarkten boekten winst. De DJ Stoxx50 sloot 0,5 procent hoger op 3.676,23 punten. De Eurostoxx50, de belangrijkste beursgraadmeter van de eurozone, deed er 0,6 procent bij tot 4.193,58 punten. Bij de nationale markten was de grootste winst voor Parijs, dat 0,8 procent wint. Londen sloot 0,5 procent hoger, terwijl Amsterdam 0,6 procent won. In Frankfurt deed de DAX er 0,1 procent bij.

Hoteluitbater Accor en pubuitbater Whitbread stuurden in de voormiddag sterke bedrijfsresultaten de wereld in. Accor veerde 5,9 procent op tot 62,91 euro. Europa's grootste hotelconcern zag zijn winst in het eerste halfjaar meer dan verdubbelen tot 596 miljoen euro.

Ook Whitbread, eigenaar van de Premier Inn-hotels, verzilverde zijn mooie bedrijfsresultaten en ging gezwind 2,9 procent hoger tot 1.602,88 pence.

Nokia koerste 4,6 procent hoger tot 23,31 euro. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat 's werelds grootste gsm-bouwer met een antwoord op de iPhone van Apple komt.

foto afp

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud