Bijna één Belg op de tien slachtoffer van fraude met bankkaarten

Zo'n 9 procent van de volwassen Belgische bevolking (613.000 mensen) is ooit al eens het slachtoffer geworden van frauduleuze praktijken met krediet- of bankkaarten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de European Security Transport Association (ESTA) in acht Europese landen.

(tijd) België scoort met 9 procent beter dan het Europees gemiddelde van 11 procent. In geval van fraude met bankkaarten gaat het vooral om het stelen van kaartgegevens of het zonder toestemming gebruiken van kaartgegevens. Zo'n 27 procent van de Belgische slachtoffers geeft na dergelijke negatieve ervaringen de voorkeur aan contant geld als betaalmiddel.

Uit cijfers van de Eurobarometer uit 2005 blijkt bovendien dat de schade bij kaartfraude in 1 op de 3 gevallen meer dan 500 euro bedraagt en dat die schade in evenveel gevallen niet wordt vergoed.

Op basis van de resultaten van het onderzoek betreurt ESTA dat de Europese Unie het elektronisch betaalverkeer binnen Europa promoot. "Er is nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor contant geld bij financiële transacties binnen de EU. Consumenten moeten de vrijheid krijgen om te kiezen hoe ze willen betalen", zegt Francis Ravez van ESTA. ESTA vertegenwoordigt bedrijven die betrokken zijn bij het transport en de distributie van contant geld in Europa.

De online enquête werd uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres van 27 tot 31 juli bij meer dan 1.000 volwassenen tussen 16 en 64 jaar oud in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, Nederland en België

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud