BNP Paribas bevestigt verkoop belang in Cobepa

(tijd/tijd-nieuwslijn) - De Franse bankgroep BNP Paribas verkoopt 75 procent van de Belgische holding Cobepa aan Cobehold, een holding van voornamelijk Belgische en familiale investeerders. BNP Paribas heeft de optie om de resterende 25 procent over te dragen tussen 27 december 2004 en 31 maart 2005. De bankgroep bevestigt daarmee een bericht in De TIJD van maandag. De portefeuille die wordt verkocht, omvat investeringen in D'Ieteren, de Vlaamse Uitgeversmaatschappij en Fortis.

BNP Paribas is al ruim dertig jaar aandeelhouder van Cobepa, maar de jongste jaren verzuurde de relatie. In de zomer van 2000 lanceerde de bank, achter de rug van Cobepa-voorzitter Pierre Scohier, een uitkoopbod op de 43 procent van Cobepa die ze nog niet bezat. Die bieding verliep uiterst gespannen. Ondanks bezwaren van de minderheidsaandeelhouders, het management en de Commissie voor het Bank- en Financiewezen lukte het bod. Eind december vorig jaar lanceerde BNP Paribas nog een uitrookbod op de resterende aandelen van Cobepa, nadien verdween de holding van Euronext Brussel. Eerder verdwenen ook al de dochters Ibel en Mosane.

BNP Paribas verkoopt nu 75 procent van de participaties uit Cobepa aan de vennootschap Cobehold. Die werd midden vorige maand opgericht door de families de Spoelberch, Davignon en de Marchant. De familie de Spoelberch kwam de voorbije weken nog in het nieuws: de familie achter Interbrew staat ook dicht bij de overname van de Carestel-dochter Lunch Garden.

De belangen van Cobepa in de groep van de Waalse financier Albert Frère blijven uit de transactie. Cobepa heeft rechtstreeks en onrechtstreeks belangen in de Frère-holdings Pargesa en Erbe. Cobepa bezat eind vorig jaar 14,64 procent van Pargesa en 8,14 procent van Erbe. BNP Paribas heeft ook een belangrijke minderheidsparticipatie in Erbe, dat door Albert Frère wordt gecontroleerd. Erbe bezit op zijn beurt meer dan 40 procent van de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een kernholding van de groep-Frère.

De familiale investeerders leggen met hun bod de hand op de Cobepa-belangen in onder meer de beursgenoteerde autodistributeur D'Ieteren, de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (De Standaard, Het Volk, Het Nieuwsblad), Uitgeversbedrijf Tijd, Keytrade Bank, Fortales (de Vlaamse verankeringsholding van Fortis), de technologiegroep Zetes en verscheidene Nederlandse technologiebedrijven. MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud