BoE verlaagt rente met 100 basispunten

De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft de rente met 100 basispunten verlaagd tot 2,00 procent. Dat is het laagste peil sinds 1951. Economen verwachten nog meer renteverlagingen.

(tijd) - In zijn begeleidend commentaar zegt de Bank of England dat de groeivertraging intenser geworden is en dat er een substantiële kans blijft bestaan dat de Britse inflatie volgend jaar onder de inflatiedoelstelling van de Bank of England zal terechtkomen. Die bedraagt 2 procent. De Britse centrale bank blijft ook zeer bezorgd over de beschikbaarheid van krediet: 'de toestand op geld- en kredietmarkten blijft uitermate gespannen.'

De forse renteknip komt niet onverwacht. Economen gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een renteverlaging van 100 basispunten.

De Britse economie is er erg aan toe: zowel de dienstensector als de industrie en de bouw krompen in november aan een recordtempo. Verder heeft het Verenigd Koninkrijk te kampen met een zware crisis op de huizenmarkt, naar Amerikaans voorbeeld: de huizenprijzen zakten vorige maand met 2,6 procent, het snelste tempo sinds 1992. Volgens de OESO kan de Britse economie volgend jaar met 1,1 procent krimpen. Het bbp viel in het derde kwartaal al 0,5 procent terug.

'Er zijn geen tekenen dat de stroom negatieve macrocijfers snel zal ophouden', zegt een econoom. 'Er zitten verdere renteverlagingen in de pijplijn van de Bank of England.' De Britse centrale bank gaf donderdag zelf aan dat extra maatregelen nodig zullen zijn. 'Het is onwaarschijnlijk dat een normaal leningsvolume zal bereikt worden zonder bijkomende ingrepen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud