BofA waarschuwt voor Chinese zeepbellen

Vastgoedprojecten in Shanghai (Foto Reuters) ©REUTERS

Zowel op de aandelen- als de vastgoedmarkt in China kan in 2010 een enorme zeepbel tot ontwikkeling komen, zo waarschuwen analisten van Bank of America Merrill Lynch Research. China heeft mogelijk dit jaar Duitsland overtroefd als grootste exportland ter wereld, al is het wachten op wereldwijde cijfers.

(tijd/belga) - 'Het is zeer waarschijnlijk dat er flink geschoven gaat worden met spaargelden, wanneer de intresten lager gaan liggen dan de inflatiecijfers', stelt BofA's China-analist volgens het persagentschap Bloomberg. 'Men gaat minder sparen en meer uitgeven en beleggen.'

De consumentenprijzen begonnen in november, na negen maanden van dalingen, weer te stijgen. Verwacht wordt dat de inflatie in het eerste kwartaal van 2010 opnieuw oploopt tot 3 procent, terwijl spaargeld in een jaar slechts 2,25 procent opbrengt. Ook een analist van Goldman Sachs zei enkele dagen geleden al te verwachten dat spaargelden gaan verschuiven naar andere vormen van beleggingen.

De index van de beurs in Shanghai klom dit jaar al 75 procent. Aandelen noteren er nu aan 33,9 keer de historische winst, drie keer zo veel als in oktober 2008, toen deze ratio op een dieptepunt zat. Maar nog altijd lager dan de recordhoogte van 52 keer de historische winst van oktober 2007.

De vastgoedprijzen stegen vorige maand aan het hoogste tempo sinds juli 2008. Premier Wen Jiabao verklaarde zondag de vastgoedspeculatie te zullen stoppen. Hij stelde dat de vastgoedprijzen in sommige regio's te snel zijn gestegen en dat de overheid via belastingen en intrestvoeten moet ingrijpen om de prijzen te stabiliseren.

De BofA-analist verwacht dat de overheid toch een vrij soepel monetair beleid aanhoudt, tenzij de consumentenprijzen helemaal uit de hand dreigen te lopen.

Export

China heeft dit jaar mogelijk Duitsland overtroefd als grootste exportland ter wereld, ondanks de economische crisis die een negatieve impact had op de wereldwijde handel. Dat verklaarde de Chinese adjunct-minister van Handel, Zhong Shan.
Het marktaandeel van China in de wereldwijde handel zou meer dan 9 procent bedragen. Vorig jaar was dat 8,86 procent. Mogelijk is het Chinese aandeel in de wereldhandel hiermee groter dan het Duitse.

Al in de eerste jaarhelft lag de Chinese export boven de Duitse, zo maakte de Wereldhandelsorganisatie afgelopen zomer bekend. In de eerste zes maanden exporteerden de Chinezen voor 521,7 miljard dollar, 100 miljoen meer dan de Duitsers. Nochtans ligt de Chinese uitvoer, als gevolg van de crisis, 16 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.


Voor 2010 blijft het koffiedik kijken hoe het de Chinese handel zal vergaan, omdat er onzekerheid is over de wereldwijde vraag en over de koers van de yuan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud