Advertentie
Advertentie

Britse economie krimpt voor het eerst in 16 jaar

De Britse economie is voor het eerst in ruim 15 jaar gekrompen op kwartaalbasis. In het derde kwartaal is de economie veel sterker teruggelopen dan verwacht. Dit blijkt vrijdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek.

(dow jones) - De economie van het Verenigd Koninkrijk is in het derde kwartaal 0,5% gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de economische groei al tot stilstand kwam. Het is sinds 1992 niet meer voorgekomen dat de Britse economie een negatieve groei laat zien.

Het Verenigd Koninkrijk kan daarmee worden toegevoegd aan de lijst van welvarende landen met een krimpende economie, waaronder ook Italie.

Op jaarbasis werd nog wel een schamele groei geregistreerd. Het groeicijfer kwam uit op 0,3%, het laagste niveau in 16 jaar.

De cijfers over de Britse economie zijn aanzienlijk slechter dan economen hadden voorzien. Alhoewel er al rekening werd gehouden met een krimp op kwartaalbasis, was de gemiddelde voorspelling dat de afname beperkt zou blijven tot 0,2%. Verder werd uitgegaan van een groei van 0,5% op jaarbasis.

De cijfers bevestigen de sombere uitspraken van de Britse premier Gordon Brown eerder deze week dat de economie van het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk in een recessie terecht zal komen.

De zwakke economische cijfers kunnen de Britse centrale bank, de Bank of England, aanzetten tot een verlaging van de rente bij hun eerst volgende rentevergadering in november. Eerder deze maand werd de rente al met 50 basispunten gereduceerd tot 4,5%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud