Brown pleit in Straatsburg voor moralisering kapitalisme

©REUTERS

De Britse eerste minister Gordon Brown pleit voor een moralisering van het internationaal kapitalisme. 'Het financieel systeem heeft de voorbije jaren afstand gedaan van de waarden eerlijkheid, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en werk; waarden die wij respecteren in alle andere aspecten van ons leven', zei hij dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

(belga) - Brown wil dat 'alle bestanddelen van wat een parallel bancair circuit was, nu gesuperviseerd worden. Ik geloof dat we voor de eerste keer een akkoord kunnen vinden over een gecoördineerde actie die het begin van het einde betekent voor de fiscale paradijzen en de offshorecentra. Laten we er voor zorgen dat onze regels op alle banken toepasbaar zijn, overal en op elk moment, zonder uitzondering en zonder schuilplaatsen over te laten voor de fiscale fraudeurs die weigeren hun rechtvaardige bijdrage te betalen', zei hij.

De Britse premier hield zijn pleidooi een week voor de top van de G20, die hij zal voorzitten. Brown herhaalde nog eens dat er een gecoördineerde injectie van overheidsgeld nodig is om de internationale economie weer op gang te trekken, maar dat de rijke landen daarbij hun engagementen tegenover de landen van het Zuiden niet mogen vergeten. 'De macabere realiteit is dat, omdat banken failliet gaan en de handel instort, dit jaar een half miljoen kinderen meer zullen sterven omdat ze letterlijk te arm zijn om te leven'. Het totale aantal kinderen dat om die reden zal sterven, bedraagt 10,5 miljoen, zei Brown. 'We moeten onze inspanningen verdubbelen om van onze generatie diegene te maken die een einde maakt aan de armoede', klonk het.

Het verhaal van Brown werd door verschillende fracties in het Europees Parlement op de nodige scepsis onthaald. Ze merkten op dat zijn pleidooi voor meer internationale solidariteit in tegenspraak is met zijn nationalistische uitlatingen in Groot-Brittannië, waar hij 'Britse jobs voor Britse arbeiders' wil.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud