Brusselse aandelen lijden grootste verlies in drie jaar

Hoger dan verwachte inflatiecijfers in de Verenigde Staten hebben gisternamiddag een verkoopgolf over de beurzen gestuurd. De Bel20-index incasseerde een klap van 3,12 procent, het grootste verlies in drie jaar. De beleggers zijn bang dat de centrale banken hun rente nog fors zullen verhogen om de inflatie te lijf te gaan.

- (tijd) - De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in april met 0,6 procent tegenover de maand voordien. De forse inflatiestijging was te wijten aan de dure energie. Maar ook de kerninflatie, de prijzen zonder voeding en energie, namen in amper één maand 0,3 procent toe. Economen hadden respectievelijk op stijgingen van 0,5 en 0,2 procent gerekend. De cijfers bewijzen dat de hoge grondstoffenprijzen ook in andere producten doorsijpelen.

De Europese beurzen vielen na de bekendmaking van de cijfers, om 14.30 uur, scherp terug. Maar de grootste verkoopgolf trof de markten pas in het laatste halfuur.

'De consumentenprijzen in de VS zijn op jaarbasis 3,5 procent gestegen. Met zo'n hoge inflatie kan de centrale bank bijna niet anders dan de rente opnieuw verhogen', zei een handelaar. De markten staan al sinds vrijdag onder druk wegens de inflatievrees. Analisten vrezen dat de hogere rente de economische groei zal vertragen en de bedrijfswinsten zal uithollen.

'Het zijn vooral institutionele beleggers die hun winsten veilig stellen', viel te horen in een Belgische marktenzaal. 'Er werden gisterenmiddag grote pakketten indexfutures verkocht. Daardoor kregen de grootste en meest liquide aandelen de zwaarste klappen.'

De Euro Stoxx50-index daalde 3,4 procent. Het verlies van 3,1 procent voor de Bel20 is het zwaarste sinds de beurshausse goed drie jaar geleden werd ingezet. Het belangrijkste aandeel, Fortis, droeg de rode lantaarn. De bankgroep dook 4,9 procent lager. Andere grote aandelen als KBC, Dexia en Suez, verloren bijna 4 procent.

Het vooruitzicht op meerdere renteverhogingen zorgde ook voor klappen op de obligatiemarkten. Een hogere rente in de toekomst maakt de huidige couponrendementen minder interessant. De Belgische langetermijnrente steeg 8 basispunten tot 4,09 procent.

'Toch heeft de verkoopgolf ook een gunstig effect', reageerde een analist. 'De vrees voor een hogere rente en economische vertraging stuurt de grondstoffenprijzen lager. De olieprijs daalde de voorbije vier dagen 6 procent, en dat is dan weer goed voor de economie.'

SM

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud