Brusselse warrantmarkt kwijnt weg

De warrantmarkt op Euronext Brussel verliest een van haar twee emittenten: Société Générale. Daardoor zal het aantal Brusselse warrants flink afnemen. Nochtans zitten de beurs en de risicozin bij de belegger sinds maart 2003 in de lift.

(tijd) De opkomst van onlinehandel en van gestructureerde producten veroorzaakt de wegkwijnende Brusselse warrantmarkt.

Een warrant biedt de belegger de mogelijkheid op aandelen, aandelenindices of grondstoffen een grote winst te realiseren met een relatief kleine inleg. Maar de keerzijde is dat de warrant waardeloos kan aflopen als het onderliggende effect de verkeerde richting uitgaat.

De beurshausse die in maart 2003 begon, vertaalt zich niet in een bloeiende Brusselse warrantmarkt, integendeel. Société Générale (SG) geeft in Brussel geen warrants meer uit. 'De Belgische klanten kunnen kiezen uit ons aanbod van 1.700 warrants op Euronext Parijs', luidt het bij SG. Dankzij een Europese richtlijn mag SG sinds midden 2005 warrants die in Frankrijk zijn goedgekeurd in België aan de man brengen. Commerzbank geeft als enige nog Brusselse warrants uit, maar klaagt over de procedure. 'De toezichthouder doet er 4 à 5 weken over om een prospectus goed te keuren. In het buitenland kan dat veel sneller', meldt Commerzbank.

Er liggen twee oorzaken aan de basis van de wegkwijnende Brusselse warrantmarkt. 'Vooral beleggers die online handelen zijn geïnteresseerd in warrants. Zij betalen voor transacties in Euronext Parijs evenveel als in Brussel. Die beleggers opteren snel voor het veel grotere aanbod in Parijs', zegt de derivatenspecialist Olivier Van der Elst.

Turbo's

'Bovendien verkiezen veel emittenten sinds de beurscrash van 2000 de uitgifte van gestructureerde producten zoals turbo's. Die kunnen zowel in een opgaande als in een neergaande markt gemakkelijk aan de man gebracht worden.' Via putwarrants kunnen beleggers nochtans ook speculeren op een daling van de markt. Toch verkiezen de meeste beleggers callwarrants.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud