Buhrmann boekt kwartaalwinst van EUR 34 miljoen

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - Handelshuis Buhrmann heeft in het tweede kwartaal van 2002 een nettowinst uit normale bedrijfsuitoefening (nbu) voor goodwill behaald van EUR 34 miljoen, een stijging van 17,2% vergeleken met een winst van EUR 29 miljoen een jaar eerder. Dit heeft Buhrmann vrijdag bekendgemaakt.

De winst per aandeel voor goodwill steeg van EUR 0,17 naar EUR 0,21. Analisten gingen voor deze driemaandsperiode gemiddeld uit van een winst per aandeel van EUR 0,22.

Voor 2002 verlaagde Buhrmann de verwachting van een hogere nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening (voor afschrijving van goodwill) dan in 2001 werd geboekt (EUR 162 miljoen) naar een 'ongeveer gelijk' cijfer. Het bedrijf stelt het voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en een verdere verslechtering van de economie.

De omzet van Buhrmann kwam in het tweede kwartaal uit op EUR 2,567 miljard, een daling van 3,9% ten opzichte van de EUR 2,670 miljard die de leverancier van kantoorbenodigdheden aan de zakelijke markt in dezelfde periode van 2001 realiseerde. Analisten hadden een omzet verwacht van EUR 2,54 miljard. De autonome omzetdaling was 2% in het tweede kwartaal. In de maand juni stond de omzet onder toegenomen druk.

De nettowinst na afschrijving goodwill en buitengewone items was EUR 17 miljoen, tegen EUR 39 miljoen verlies een jaar eerder. In het laatste cijfer zat destijds een buitengewone last van EUR 50 miljoen.

De divisie Office Products Noord-Amerika (OPNA) haalde een omzet van EUR 1.313 miljoen, een 4,4%-daling tegen de omzet van dezelfde periode in 2001, EUR 1.373 miljoen. Het EBITA steeg van EUR 60 naar EUR 61 miljoen. Autonoom was de omzet gelijk aan die van een jaar geleden. OPNA is er volgens Buhrmann in geslaagd de kostenstructuur aan te passen aan de personeelsreducties van haar klanten. Buhrmann zelf heeft het personeelsbestand van OPNA met 900 teruggebracht.

Bij acquisitie US Office Products werd dochteronderneming Adair verkocht (omzet circa USD 10 miljoen). De efficientieslag bij US Office Products heeft volgens Buhrmann bijgedragen aan de stijging van het bedrijfsresultaat, onder andere doordat de activiteiten ingevoegd zijn het business model van Corporate Express.

Bij Office Products Europa/Australie steeg de omzet van EUR 384 naar EUR 390 miljoen, en het EBITA nam toe van EUR 8 naar EUR 13 miljoen. Autonoom groeide de omzet met 1%. Ook hier hadden kostenreducties effect op het bedrijfsresultaat. De samenvoeging van drie distributiecentra in het VK is drie maanden eerder dan verwacht afgerond. 'In Duitsland bleven de martkomstandigheden moeilijk, gezien het huidige economische klimaat.' De omzet daalde hier, maar Corporate Express wist marktaandeel te winnen. In Australie werd de groei voortgezet, met een 'uitstekende' winstontwikkeling.

De divisie Paper Merchanting zag de omzet afnemen met 3,2% naar EUR 751 miljoen, van EUR 776 miljoen een jaar eerder. Het EBITA daalde met EUR 2 miljoen naar EUR 18 miljoen. In volumes gemeten steeg de omzet 1%, maar de autonome 4%-daling van de papierprijzen drukte op het totale omzetbedrag. De groothandels van Buhrman bleven marktaandeel winnen, aldus de onderneming. In april werd een concurrent overgenomen De vraag naar papier voor commercieel drukwerk nam sterk af en de verkopen verminderden in juni. Goede verkoopresultaten van business papers dempten het effect van verslechterende marktomstandigheden.

De omzet van Graphic Systems daalde ook, van EUR 137 miljoen naar EUR 113 miljoen. Ook het EBITA daalde: van EUR 20 miljoen naar EUR 18 miljoen. Het orderniveau bleef laag, terwijl de kostenreducties voortduurden.

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud