Buitenlandse investeringen in VS verdubbeld

©EPA

In zeven jaar tijd is het beeld van de buitenlandse investeerders in de Verenigde Staten compleet veranderd. De Europese landen verliezen terrein ten voordele van de Aziatische en Arabische landen. Maar globaal lag het investeringspeil hoger dan in het topjaar 2000 en bijna twee keer zo hoog als in 2006.

foto: Singapore, Koeweit en de Saudische prins al Walid ibn Talal investeerden samen 12,5 miljard dollar in de financiële groep Citigroup

(tijd) - Buitenlandse investeerders hebben vorig jaar 414 miljard dollar (283 miljard euro) geïnvesteerd in Amerikaanse bedrijven, dat is 90 procent meer dan in 2006. Dat staat in een studie van Thomson Financial, gepubliceerd door The New York Times. Ze profiteerden daarbij van de lage dollarkoers. De investeringen door niet-Amerikanen vertegenwoordigen een kwart van alle bekende investeringen. De eerste twee weken van 2008 hebben buitenlanders al voor 22,6 miljard dollar investeringen aangekondigd in Amerikaanse ondernemingen, vooral dan in de noodlijdende financiële sector.

Canadezen

In 2007 waren de Canadezen de actiefste kopers in de economie van de VS (65,6 miljard dollar), gevolgd door de Britten (45,8 miljard), de Australiërs (30,8), de Spanjaarden en de Duitsers (elk 24,2 miljard). Op de zesde plaats komen de Verenigde Arabische Emiraten (17,7 miljard), daarachter Saudi-Arabië (12,7 miljard), dan vier Europese landen waaronder Frankrijk (10,5 miljard). Dan volgen nog Zuid-Korea (10,4), Singapore (9,9 miljard), China (9,8), Koeweit (9,8 miljard dollar), India (3,3) en zelfs Rusland (572 miljoen dollar).

Sinds het begin van deze eeuw is het beeld van buitenlandse kopers helemaal veranderd. Geen enkele van de Aziatische of Arabische landen die nu in het lijstje staan, investeerde in 2000 in Amerikaanse bedrijven. Fondsen uit de zogenaamde groeilanden staken 21,5 miljard dollar in Amerikaanse ondernemingen. Volgens Thomson waren dat vooral participaties in grote banken als Citigroup en Merrill Lynch. Dat leverde niet de minste kritiek op, een stilzwijgen dat schril afsteekt tegen het protest in 2006 toen Dubai Ports enkele Amerikaanse havens wilde kopen.

Citigroup

De grootste operaties die vorig jaar en de eerste weken van 2008 wereldkundig werden gemaakt zijn de verkoop van Medimmune aan het Britse AstraZeneca voor 14,7 miljard dollar, de investering van 12,5 miljard door Singapore, Koeweit en de Saudische prins al Walid ibn Talal in de financiële groep Citigroup en de overname van GE Plastics door het Saudische Sabic (11,5 miljard dollar). Vorig jaar werkten vijf miljoen Amerikanen in de Verenigde Staten voor ondernemingen in buitenlandse handen.

Het is ook de eerste keer sinds 2003 dat buitenlanders meer investeerden in Amerikaanse bedrijven dan omgekeerd. Maar het is ook het vierde jaar op rij dat het totaalbedrag stijgt van zowel buitenlandse investeringen in de VS als Amerikaanse investeringen buiten de grenzen. Opvallend is ook dat bijna alle grote Europese landen vorig jaar beduidend minder investeerden in de VS dan in 2000, enkel Spanje vormt daar een uitzondering op. In 2000 maakten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk samen met Canada nog de top vijf uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud