Bush nomineert Ben Bernanke als nieuwe Fed-voorzitter - update

(tijd) - De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag bekendgemaakt Ben Bernanke (foto Bloomberg) te willen benoemen tot nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse Senaat moet de benoeming van Bernanke wel nog goedkeuren.

Bernanke is sinds begin dit jaar voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs van president Bush. Voor zijn vertrek naar het Witte Huis zetelde Bernanke drie jaar in de bestuursraad van de Fed. Waarnemers zagen Bernanke al geruime tijd als de topfavoriet voor het Fed-voorzitterschap.

Ben Bernanke werd in 1953 geboren in Augusta, in de Amerikaanse staat Georgia. In 1975 studeerde hij af als economist aan Harvard University. Vier jaar later doctoreerde hij aan het Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.).

Bernanke staat vooral bekend als een voorstander van inflatiedoelstellingen, waarbij de Fed een bepaald inflatiepeil zou nastreven. De Europese Centrale Bank werkt bijvoorbeeld met zo'n inflatiedoelstelling, en ambieert een inflatiepeil van iets minder dan 2 procent op middellange termijn. De huidige voorzitter van de Amerikaanse centrale Bank, Alan Greenspan, is nooit een voorstander geweest van dergelijke inflatiedoelstellingen.

Maar in zijn eerste toespraak na zijn nominatie verklaarde Bernanke vooral voor continuïteit te willen zorgen tussen zijn beleid en dat van Greenspan.

Bernanke zal de 79-jarige Greenspan op 31 januari opvolgen als Fed-voorzitter. De Amerikaanse president Reagan benoemde hem in 1987 tot voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud