CBF opent onderzoek bij beleggingsfondsen

(tijd) - De Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) onderzoekt of in ons land arbitragetransacties plaatsvonden in beleggingsfondsen. Ze stuurt daartoe de komende twee weken een vragenlijst naar alle financiële instellingen. Arbitrage verhoogt de kosten van beleggingsfondsen en is dus nadelig voor de beleggers. Andere toezichthouders in Europa voeren een analoog onderzoek. Ze reageren op een groot fondsenschandaal in de VS.

Eerder kondigde de Belgische beurswaakhond CBF aan geen onderzoek te voeren naar mogelijke arbitragetransacties bij beleggingsfondsen. Volgens de CBF was er in België niet echt een probleem. 'Door nu toch een onderzoek te doen, kunnen we de bestaande controles bij de lancering van beleggingsfondsen in een ruimer perspectief bekijken', meldt de CBF.

Eerder lanceerden Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Ierland een onderzoek naar mogelijke arbitragetransacties bij fondsen. Daarbij proberen grote professionele beleggers zoals hefboomfondsen kortetermijnwinsten te boeken door snel in en uit beleggingsfondsen te stappen. Die winsten zijn mogelijk omdat vermogensbeheerders die beleggers toestaan orders uit te voeren tegen een slotkoers die al vastgelegd is. Nochtans gaat dat in tegen het principe dat een order in fondsen wordt uitgevoerd tegen de, onbekende, slotkoers van de dag daarna.

Een grote belegger zou bijvoorbeeld deze namiddag een Aziatisch fonds kunnen kopen tegen de slotkoers van vanochtend. De Aziatische beurzen sluiten in de Europese ochtend. Als die belegger vaststelt dat de Amerikaanse beurs vandaag sterk opent en goed blijft presteren, kan hij ervan uitgaan dat de Aziatische beurzen morgen ook hoger gaan. Hij kan dan vandaag al een verkooporder plaatsen om zijn fonds morgen alweer te verzilveren.

Indien zulke kortetermijnoperaties op grote schaal gebeuren, stijgen de transactiekosten voor het fonds enorm. Het fonds moet zelf ook telkens de onderliggende aandelen kopen en verkopen. Die kosten romen de waarde van het fonds af en benadelen dus de bestaande aandeelhouders van het fonds.

'In de vragenlijst polsen we onder meer of de financiële instellingen in België weet hebben van arbitragetransacties in fondsen en vragen we welke maatregelen ze nemen om zulke transacties tegen te gaan', laat men bij de CBF verstaan.

Uit een grootschalig onderzoek in de VS blijkt dat met bijna drie vierde van de fondsen de afgelopen jaren voor beleggers schadelijke arbitragetransacties zijn gebeurd. DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud