CBFA legt klacht neer tegen Spaar Select

(tijd) - De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) legde eind 2003 een klacht neer bij het parket van Antwerpen tegen de financieel adviseur Spaar Select. 'Spaar Select bood tussen 2000 en het midden van 2003 in België een aandelenlease-product aan, waarvoor geen toestemming had', bevestigt de toezichthouder.

Het financieel product dat Spaar Select van 2000 tot in 2003 illegaal in ons land verdeelde, is een aandelenlease-product. Het gaat om een beursbelegging die gefinancierd wordt met een krediet. De opbrengst van de belegging, in dit geval in de Nederlandse beursindex AEX, moet dienen om het krediet terug te betalen. Dit soort van financiële constructie mag niet in België gecommercialiseerd worden.

Spaar Select geeft toe dat het in België een aandelenlease-product verdeelde. 'We verdeelden het product voor rekening van de Nederlandse Bank Labouchere. Maar met die verkoop voerden we gewoon strikt de opdracht uit die we van Bank Labouchere hadden gekregen', meldt Spaar Select België. Bank Labouchere was op dat moment nog een volle dochter van de financiële groep Aegon. Nu is de bank in handen van Dexia. Ook in Nederland kende Dexia al grote problemen met aandelenlease.

De CBFA kende nooit een vergunning toe voor de commercialisering en stapte uiteindelijk naar het parket omdat Spaar Select het product in België bleef verkopen. 'We verlenen onze volledige medewerking aan deze zaak, maar ontkennen ten stelligste dat we het product zo lang in België verdeeld hebben. Toen we vaststelden dat er problemen konden rijzen bij de verkoop in België, hebben we de klanten doorverwezen naar Nederland indien ze interesse hadden in soortgelijke producten', aldus Spaar Select België. Het is niet duidelijk of daarbij ook fiscale regels zijn overtreden.

Het dossier van de CBFA is al het tweede gerechtelijk dossier dat in België is geopend tegen de financiële adviseur. Eerder deze week raakte bekend dat Spaar Select vanaf 2000 ook zo'n 200 beleggers een investering in een tak23-product liet financieren met een woonkrediet (De Tijd van 21 januari). Ook dat is illegaal. Met de opbrengst van het tak23-product moesten de beleggers hun krediet terugbetalen.

'Men wil ons de zwarte piet toeschuiven. Als er al onregelmatigheden zijn gebeurd, dan is dat de verantwoordelijkheid van de kredietverstrekker die het woonkrediet goedkeurde', reageerde Spaar Select België donderdag. 'Als men Spaar Select dergelijke praktijken verwijt, kan men ook tal van andere spelers viseren', aldus nog Spaar Select België.

Overigens meldde Spaar Select Nederland donderdag dat het zich volledig distantieert van de activiteiten van de Belgische tak. 'Het gaat om twee afzonderlijke juridische entiteiten', meldt de financiële adviseur. Spaar Select België telt in ons land zo'n 14 kantoren. DM/GDC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud