Centrale banken geven massaal dollars vrij

In een gezamenlijk actie gaan de Federal Reserve (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England (BoE), de Bank of Japan en de Zwitserse Nationale Bank onbeperkt dollars ter beschikking stellen van financiële instellingen. Dat meldt de ECB in een persbericht.

(tijd) - Bedoeling is de banken aan liquiditeiten te helpen en aldus de spanningen op de geldmarkten te kalmeren. Vorige week werd al een gelijkaardige maatregel genomen om de banken van euro's te voorzien, maar voor dollars was de toestand precairder.

De BoE, de ECB en de Zwitserse Nationale Bank gaan aanbestedingen voor dollarfinanciering met looptijden van 7, 28 en 84 dagen uitschrijven tegen een vaste rentevoet. Daarbij kunnen de financiële instellingen onbeperkt lenen. Om aan elke vraag naar Amerikaanse dollars te kunnen beantwoorden gaan de Fed, de BoE, de ECB en de Zwitserse Nationale Bank de omvang van hun 'swap lines' (wederzijdse deviezenregelingen) opdrijven. De Bank of Japan zal de invoering van gelijkaardige maatregelen overwegen.

'De centrale banken zullen blijven samenwerken en zijn bereid om alle maatregelen te nemen die zich opdringen om voor voldoende liquiditeit in de kortetermijnfinancieringsmarkten te zorgen', aldus het persbericht.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud