Centrale banken pompen 120 miljard in markten

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet ©BLOOMBERG NEWS

De Europese Centrale Bank heeft maandag opnieuw tientallen miljarden euro gepompt in het financiële systeem, om de banken van het nodige geld te voorzien. De ECB stelde 120 miljard euro ter beschikking met een looptijd van 38 dagen. De vraag lag hoger dan het aanbod.

(belga) - De Amerikaanse Federal Reserve verdubbelde maandag haar capaciteit naar andere centrale banken tot meer dan 600 miljard dollar. De volgende weken gaat de Fed tientallen miljarden dollar aan de Amerikaanse banken ter beschikking stellen, zo kondigde ze maandag aan.

De financiële sector is nog steeds helemaal in de ban van de kredietcrisis. Nadat vorige week de Amerikaanse financiële sector compleet door elkaar werd geschud, lijkt nu Europa aan de beurt. Het Belgisch-Nederlandse Fortis is maar één van de banken in Europa die de afgelopen uren werden gered met tussenkomst van de overheden.

De banken hebben het vertrouwen in elkaar verloren en dus komt de ECB tussenbeide om de nodige liquiditeiten te voorzien. Nog een aanwijzing: Euribor, de rente die Europese banken aan elkaar aanrekenen voor leningen, bereikte maandag het hoogste niveau ooit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud