Centrale banken voeren gecoördineerde renteverlaging door

Van links naar rechts: Mervyn King, gouverneur van de Bank of England, Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve en Jean- Claude Trichet, voorzitter van de ECB. (foto: bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

De centrale banken van de eurozone, de VS, het VK, Canada, Zwitserland en Zweden verlagen hun respectieve rentes in een gecoördineerde actie met 50 basispunten. Het nieuws zorgde in eerste instantie voor een halvering van de verliezen op de Europese beurzen, maar ondertussen kleuren de indexen terug dieprood.

(tijd) - De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente met 50 basispunten verlaagd tot 1,5 procent. De centrale banken van de eurozone, het VK, Canada, Zwitserland en Zweden voeren eveneens een verlaging met 50 basispunten door. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt haar basisrente van 4,25 tot 3,75 procent. De Bank of England verlaagt haar rente van 5 tot 4,5 procent. 

De renteverlaging was nodig omdat door de verergering van de financiële crisis het risico op een verdere vertraging van de economische groei vergroot, luidt het in een gezamenlijke verklaring. 'Daarnaast begint de inflatiedruk in verschillende landen af te nemen.'

Het is van 2001 geleden, na de aanslagen van 11 september, dat een gelijkaardige, weliswaar kleinere, gecoördineerde renteverlaging werd doorgevoerd. Er circuleerden al enkele dagen geruchten over een verlaging van de rentevoeten. De druk op de centrale banken werd steeds groter, zeker nu de economische perspectieven zienderogen verslechteren.

Japan steunt de gecoördineerde actie maar verlaagt zijn rente niet omdat het tarief op 0,50 procent staat. In een afzonderlijke actie heeft de centrale bank van China de rente met 27 basispunten verlaagd tot 6,93 procent. Het is de tweede ingreep van China in drie weken.

'Dit is waarschijnlijk niet de laatste renteverlaging. We vermoeden dat deflatie een realistische bedreiging is voor bepaalde landen, waardoor we rekening houden met een verdere versoepeling van het monetair beleid wereldwijd', aldus James Knightley van ING Financial Markets.

'De renteverlagingen, zeker die van de ECB, was waar iedereen op zat te wachten', zegt Patrick Casselman van KBC Asset Management. 

'Een dergelijke stap was nodig. Het Paulson-plan, het Amerikaanse plan om kortlopend schuldpapier van bedrijven op te kopen, de renteverlagingen en de geldinjecties van de Europese overheden in de banksector zouden de basis moeten vormen voor een normalisatie van de toestand en een herstel van vertrouwen en van de interbancaire markt. Dat de markten nog altijd negatief gestemd zijn, is teken dat er een paniekstemming is.'

'Sommigen zeggen dat het misschien te laat komt'. Dat verklaart mogelijks ook waarom de beurs weinig reageert. 

De renteverlaging is goed nieuws voor de banken. Het geeft hen meer ademruimte. Door de crisis zijn de tarieven waartegen banken elkaar op korte termijn geld lenen hoog opgelopen. Nu de ECB steeds meer de rol van lender of last resort speelt, hoopt men dat de kostprijs van de financiering voor banken zal verminderen. Dat zou de liquiditeitsproblemen toch zeker deels moeten kunnen oplossen.

 

 

SR/JDS

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud