Cera Holding mogelijk getroffen door liquidatiebonus

(tijd-nieuwslijn) - De Cera-vennoten die hun D-aandelen willen omzetten in Almancora-aandelen, kunnen getroffen worden door een roerende voorheffing van 10% op liquidatieboni. Deze uittreding kan immers gezien worden als een gedeeltelijke liquidatie van Cera Holding.

Omdat dit de aantrekkelijkheid van een uitstap vermindert, probeert Cera Holding een uitzondering te krijgen op deze regel. Het voerde daarover al gesprekken met een aantal kabinetten.

Volgens een wetsvoorstel dat in het Belgische Staatsblad werd gepubliceerd, moeten aandeelhouders op een meerwaarde die geboekt wordt tengevolge van een (gedeeltelijke) liquidatie van een vennootschap 10% roerende voorheffing betalen. Deze maatregel zou volgens het bericht met terugwerkende kracht ingaan per 1 januari 2002.

Deze maatregel treft ook coöperatieve vennootschappen. Daardoor zouden alle Cera-cooperanten die na 1 januari 2002 uitstappen, deze roerende voorheffing moeten betalen. Cera-vennoten kunnen uitstappen door hun D-aandelen te ruilen voor aandelen Almancora. Dit vehikel, een monoholding die enkel een belang in Almanij aanhoudt, werd speciaal gecreëerd om de Cera-vennoten de mogelijkheid te geven de meerwaarde op te strijken die gecreëerd werd door de fusie van KBC. Elk aandeel Almancora komt overeen met een aandeel Almanij.

Cera boekte in 2001 een winst EUR 67,1 miljoen. Hiervan wordt EUR 22,1 miljoen uitgekeerd als dividend. Daardoor ontvangen de ongeveer 450.000 vennoten van Cera Holding een nettorendement van 5% ontvangen op hun aandelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud